Milieudefensie: veel kennis ontbreekt bij bedrijven over uitstoot

15 apr 2022, 13:19 Landelijk
milieudefensie alle benaderde vervuilers stuurden klimaatplan
ANP

De grootste vervuilers van Nederland die op verzoek van milieuorganisatie Milieudefensie hun klimaatplannen hebben overhandigd blijken "onverwacht" weinig kennis over de volledige CO2-uitstoot te hebben, zegt de organisatie. Alle aangeschreven bedrijven hebben gereageerd. Directeur Donald Pols noemt de respons wel "indrukwekkend" en zegt "aangenaam verrast" te zijn "door de manier waarop bedrijven met ons verzoek zijn omgegaan".

Volgens Pols is dat "een compliment waard".

Milieudefensie had de in totaal 29 bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappij KLM en chemieconcern DSM, eerder gevraagd om voor 15 april met een klimaatplan te komen. Deden ze dit niet, dan zou een rechtszaak volgen. Zo dwong de beweging eerder ook olie- en gasconcern Shell tot versnelling van de milieu-aanpak.

Niet alle aangeschreven bedrijven hebben compleet nieuwe plannen aangeleverd, maar in de meeste gevallen is er een basis waarop sommige bedrijven een accent hebben aangebracht, of achtergrondinformatie hebben toegevoegd om de plannen te duiden, zegt Pols. "Sommige bedrijven zijn begonnen aan hun groene huiswerk, andere hebben niet eens in kaart hoeveel huiswerk er op stapel ligt", aldus de directeur. Bedrijven moeten volgens Milieudefensie verder kijken dan alleen de zonnepanelen op hun pand, maar ook naar de inkoop van voor het klimaat schadelijke grondstoffen en producten.

De organisatie gaat de plannen nu laten beoordelen door wetenschappelijk onderzoeksbureau NewClimate Institute en beraadt zich op vervolgstappen. Dat zou bijvoorbeeld een nieuwe rechtszaak kunnen zijn, maar daarover kan Pols nog niets zeggen. "Maar de mogelijkheden zijn legio."

De uitkomst van de beoordeling van de klimaatplannen wordt in juni verwacht. De doorrekening vat Milieudefensie samen in een zogeheten klimaatcrisisindex, een ranking van de mate waarin bedrijven voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Pols gelooft dat deze wijze waarop bedrijven wordt gevraagd klimaatverandering serieuzer te nemen wereldwijd de norm zal worden. Volgens hem is het nog niet eerder gedaan dat een non-gouvernementele organisatie de klimaatplannen van grote vervuilers op deze manier beoordeelt. "In het meest recente VN-klimaatrapport zie je ook dat grote bedrijven voor het eerst een prominente plaats krijgen om klimaatverandering te bedwingen", aldus Pols. "Het is wel te gek voor woorden dat het nodig is dat we dit moeten doen. Overheden hadden deze stap zelf moeten zetten", zegt hij.