Milieudefensie noemt het "rechtvaardig dat het kabinet ook banken, toeleveranciers en supermarkten wil laten meebetalen aan de oplossing van de stikstof- en klimaatcrisis". Deze bedrijven hebben volgens de organisatie "jarenlang goed verdiend aan de huidige crisis".
Het kabinet presenteerde vrijdag plannen om de problemen door de stikstofuitstoot aan te pakken. Dit landbouwakkoord is de laatste kans voor deze bedrijven om vrijwillig mee te helpen, stelt Milieudefensie.
De club wil ook dat de vervuilende bedrijven een klimaatplan maken om klimaatverandering een halt toe te roepen, dat in lijn is met het akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde zo rond de 1,5 graad Celsius te houden.
Natuur & Milieu laat weten blij te zijn dat het kabinet onderzoek gaat doen naar de economische gevolgen voor boeren die willen gaan verduurzamen. Ook "de plannen voor een centraal stikstofregistratiesysteem en het aan banden leggen van ongebruikte stikstofruimte in vergunningen zijn goed", aldus de organisatie. Daar moet echter meer haast mee worden gemaakt, vindt Natuur & Milieu.
De voornemens hebben volgens Natuur & Milieu ook alleen zin "als het kabinet echt regie pakt en zorgt dat de natuur op de eerste plek komt". "Het belangrijkste is nu heel snel daad bij het woord te gaan voegen, dat de aanpak van piekbelasters start en de gebiedsprocessen doorgaan. De natuur kan niet meer wachten", aldus Natuur & Milieu.
Milieuorganisatie Greenpeace zal vrijdag niet reageren, evenmin als bijvoorbeeld Natuurmonumenten.