Defensie zet militairen in om het verplaatsen van honderden patiënten naar andere ziekenhuizen goed te regelen. Commandant Jerome Hek, die leiding geeft aan de militairen, is blij dat Defensie kan bijspringen. "We kunnen enorm bijdragen omdat we weten hoe we in crisisomstandigheden moeten werken."
De militairen kunnen het overzicht behouden "zodat de patiëntenstroom op de juiste manier kan plaatsvinden". Ziekenhuizen in Brabant, die door de uitbraak van het coronavirus met capaciteitsproblemen kampen, bepalen zelf welke patiënten het beste verplaatst kunnen worden, andere ziekenhuizen geven aan waar er plek is.
Defensie regelt het logistieke aspect van het verplaatsen van patiënten. "De uitdaging is het behandelen van de grote patiëntenaantallen en het afstemmen van schaarse specialistische middelen", aldus Hek. Achter computers in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg werken sinds zaterdagmiddag enkele 'medische planners’ om deze logistieke operatie aan te sturen.
In de coronacrisis zal steeds vaker een beroep worden gedaan op militairen, zo verwacht Defensie. "We zullen alle capaciteiten bij elkaar moeten brengen om de crisis het hoofd te bieden." Defensie zegt zolang te willen blijven helpen als het nodig is, vooral op het gebied van crisisplanning.
De militairen die in Tilburg aan de knoppen zitten, komen van de brigade in Oirschot. Zij begrijpen 'geneeskundige afvoerketens’ als geen ander, omdat ook op missie patiënten vervoerd moeten worden. De situatie in Nederland is niet hetzelfde als een "oorlog met een vijand tegenover ons", stelt Hek. Maar de noodzaak om te plannen en het overzicht te bewaren in een crisissituatie is "zeker vergelijkbaar" met militaire missies.