Afgelopen jaar hebben zo'n driehonderd zorgmedewerkers met langdurige covid en andere klachten na een coronabesmetting het eigen risico van hun zorgverzekering teruggevraagd, meldt Stichting IZZ. Dat zijn er minder dan de organisatie eerder voorspelde.
Stichting IZZ, een collectief van werknemers en werkgevers in de zorg, compenseert het eigen risico voor leden die kampen met klachten na een coronabesmetting. De regeling werd in november 2020 in het leven geroepen. Veel zorgmedewerkers met langdurige klachten na corona hebben specialistische hulp of medicatie nodig, die ze deels zelf moeten bekostigen middels het eigen risico. Dat vindt de stichting onterecht.
Tot eind 2021 vroegen ruim 1300 mensen een deel van het gebruikte eigen risico terug. Destijds voorspelde algemeen directeur van IZZ Roland Kip in 2022 tussen de 750 en 1000 aanvragen te krijgen. "De daling van de aanvragen hangt samen met de daling van het aantal covidbesmettingen en de mate waarin de nieuwe varianten van covid je ziek maken", aldus een woordvoerster namens de stichting. "Daarnaast zal de ervaring met en het gebruik van beschermingsmiddelen een rol spelen bij het aantal besmettingen van zorgmedewerkers. Dat is nu veel beter geregeld dan bij het begin van de pandemie."
In totaal keerde Stichting IZZ ruim 600.000 euro uit voor de compensatie van het eigen risico. Het gemiddelde uitgekeerde bedrag is 375 euro per aanvraag. De stichting vergoedt het eigen risico tot maximaal 385 euro. "Dit laat zien dat veel zorgmedewerkers te maken hebben met de financiële gevolgen van de risico’s die hun werk met zich meebrengt", aldus de stichting, die de regeling ook komend jaar voortzet.