De Eerste Kamer zal vrijdag nog stemmen over de spoedwet over de avondklok. Een voorstel van de PVV om niet meer te stemmen, haalde het niet. Alleen de PVV, Fractie-Nanninga en FVD steunden dat. Justitieminister Ferd Grapperhaus drong halverwege het debat erop aan om vrijdag wel te stemmen, zodat de spoedwet nog vrijdagavond of zaterdagochtend in zou kunnen gaan.
De minister is erop gebrand om de avondklok zo snel mogelijk met de nieuwe spoedwet een andere juridische basis te geven. Hij wees erop dat "in de samenleving onduidelijkheid is ontstaan over de legitimiteit van de maatregel".
Die situatie ontstond dinsdag toen een rechtbank de wettelijke onderbouwing van tafel veegde waardoor de avondklok per direct ongeldig was. Het hof draaide dat enkele uren later terug en bepaalde dat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak zou zijn in hoger beroep.
Voor de zekerheid maakte het kabinet snel een nieuwe wet. De Tweede Kamer kwam daarvoor donderdag van reces terug om hiermee in te stemmen. De senaat houdt vrijdag een spoedoverleg. Grapperhaus bedankte de senatoren voor de snelle behandeling.
De tijdsdruk op de inwerkingtreding van de nieuwe spoedwet nam af toen vrijdagmiddag bekend werd dat het gerechtshof tot 26 februari de tijd neemt om uitspraak te doen over de huidige grondslag van de avondklok.
In de senaat klinkt veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekent zich een ruime meerderheid af. De planning is nu dat de senatoren aan het begin van de avond gaan stemmen.
Aan het begin van het debat in de senaat was er geharrewar toen de PVV aandrong op een hoofdelijke stemming over uitstel. Daardoor moesten naast de senatoren die het woord voerden, ook de andere senatoren naar het Binnenhof komen. Rond het middaguur waren er enkele tientallen senatoren aanwezig. Een voorstel over het controversieel verklaren van het onderwerp en een ander voorstel om te wachten op het gerechtshof werden ruim weggestemd.