Minder nareizigers en mensen via Turkije-deal naar Nederland

26 aug 2022, 19:25 Landelijk
minder nareizigers en mensen via turkije deal naar nederland
Het kabinet wil de druk op de asielketen verlichten door de visumverstrekking voor nareizigers aan te passen en door voorlopig geen mensen meer op te nemen in het kader van de Turkije-deal. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn tijdelijk, benadrukt hij.
Nareizigers zijn gezinsleden van mensen die al in Nederland zijn. Zij mogen straks pas naar Nederland komen als er een woning beschikbaar is voor het gezin. Het is de bedoeling dat de aanvraag voorlopig wel in gang wordt gezet en dat die aanvraag ook wordt beoordeeld. Het visum wordt pas daadwerkelijk verstrekt als er een huis is.
Niet alleen komen zo voorlopig minder mensen naar Nederland, deze mensen hoeven hun aanvraag ook niet meer in Ter Apel af te wachten, aldus Van der Burg. Mensen moeten volgen hem maximaal vijftien maanden wachten. Dat is nog binnen de maximale termijn volgens de Europese richtlijn voor gezinshereniging. Als de vijftien maanden verstreken zijn, mogen de families alsnog naar Nederland komen. Het kabinet werkt wel aan een wetsvoorstel om die beslistermijn nog drie maanden verder op te rekken, omdat de Europese richtlijn dat toestaat.
De nareisaanvragen worden straks behandeld op de volgorde waarin ze zijn aangevraagd. "De mensen die als eerste binnenkomen, moeten als eerste doorstromen naar een woning, zodat hun familie ook kan overkomen", zei Van der Burg.
Het kabinet wil ook tijdelijk stoppen met het opnemen van mensen die volgens de Turkije-deal naar Europa mogen komen. Volgens Van der Burg heeft Nederland jarenlang een "substantieel aantal mensen hervestigd", relatief zelfs meer dan alle andere Europese landen. Het gaat om duizend mensen per jaar. Maar nu "we mensen in het gras hebben slapen in Ter Apel, dan wel in sporthallen" lukt dat niet meer. Van der Burg noemt het "in de huidige situatie niet verantwoord" om mensen over te laten komen.
De maatregelen gelden tot en met 2023, zegt Van der Burg. Wel wordt in juli gekeken of de maatregelen werken zoals bedoeld.