Minimumtarief voor tolken en vertalers bij overheid gaat omhoog

13 apr 2022, 13:45 Landelijk
minimumtarief voor tolken en vertalers bij overheid gaat omhoog
ANP
Het minimumtarief voor tolken en vertalers die voor de overheid werken, gaat omhoog. De huidige minimumvergoeding gaat van 43,89 euro naar 55 euro bruto per uur. Dat schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. De tariefsverhoging gaat uiterlijk 1 januari in.
De tolken en vertalers zijn al langer ontevreden over hun vergoeding, maar ook over het aanbestedingsbeleid van de overheid. In februari legden ze een week lang het werk neer. Yesilgöz erkent dat de "financiële waardering voor tolken die voor de overheid werken, al jarenlang een knelpunt is en daarmee een slepend gespreksonderwerp".
De tarieven voor tolken en vertalers die voor de overheid werken zijn al sinds 1981 niet geïndexeerd. Een ruime minderheid van de Tweede Kamer, goed voor 73 zetels, riep daar vorig jaar wel toe op. De verhoging van het minimumtarief is "nadrukkelijk geen indexatie van het minimumtarief", schrijft Yesilgöz. Momenteel lopen er aanbestedingen voor nieuwe contracten met tolken en vertalers. Het is de bedoeling dat de tarieven in de toekomst wel worden geïndexeerd, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Het vorige kabinet zette een stelselwijziging in gang. Daarbij werd in 2020 een minimumtarief ingevoerd voor de tolken. Dit had er toe moeten leiden dat tolken en vertalers beter konden onderhandelen over hun tarieven, maar volgens de minister "bleek dat de tarieven zich minder snel ontwikkelden dan verwacht". Daarom is er nu voor gekozen het minimumtarief te verhogen.
Beroepsvereniging ORT&V (Orde van Registertolken en -vertalers) is niet te spreken over het voornemen van Yesilgöz. "De minister doet voorkomen of het een verbetering is, maar het is een verslechtering. Hoogopgeleide gerechtstolken gaan er 35 procent op achteruit", zegt voorzitter Fedde Dijkstra. "IND-tolken en interceptietolken, die telefoontaps uitluisteren, gaan er wel op vooruit, een tientje."
Dijkstra rekent voor dat een zitting die tot een halfuur duurt de tolk nu inclusief ruim 20 euro voorrijkosten 42,18 euro oplevert. De minister schrapt de voorrijkosten terwijl het uurtarief naar 55 euro gaat, waardoor de tolk straks maar 27,50 euro overhoudt aan een halfuur werken. "Yesilgöz verkoopt dit als een verbetering, maar het is een verslechtering." Volgens Dijkstra overweegt ORT&V begin mei een periode geen overheidsopdrachten te doen uit protest tegen de nieuwe regeling.