Er komt mogelijk een coulanceregeling voor ouderen die door problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een debat in de Tweede Kamer.
Ze voldoet daarmee aan de brede wens van de Kamer. De minister gaat onderzoeken of het mogelijk is 75-plussers achter het stuur te laten gaan met een verlopen rijbewijs en een geldige gezondheidsverklaring. De bestuurder moet dan wel een bewijs bij zich hebben dat bij het CBR een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.
Ouderen komen door de vertragingen in de problemen. Ze worden afhankelijk van anderen voor vervoer. Ook kan het hun geld kosten.
Van Nieuwenhuizen gaat overleggen met politie en verzekeraars of de coulanceregeling mogelijk is. Daar hoopt ze de Kamer over een week of drie uitsluitsel over te kunnen geven. Het CBR is door de minister onder aangescherpt toezicht gesteld. Ze zei de frustratie van de gedupeerden te begrijpen.
Het CBR kampt onder meer met grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. De Kamer was eensgezind in haar afkeuring. ,,Een chaos" (Cem Laçin - SP), ,,falen" (Corrie van Brenk - 50PLUS), ,,een onthutsend beeld" (Rutger Schonis - D66), een ,,enorme chaos" (Roy van Aalst - PVV).
De Kamerleden willen ook dat de rol van keuringsartsen onder de loep wordt genomen. De verschillen tussen de artsen zijn te groot, aldus Corrie van Brenk. Ook zijn er grote prijsverschillen. ,,We moeten ons verdiepen in de kwaliteit van de keuringsartsen", zei Remco Dijkstra (VVD).
Er is volgens de minister een ,,groot probleem" bij het CBR, maar ze heeft goede hoop dat in het najaar de vertragingen in de doorlooptijden voorbij zijn. Eerder werd al bekend dat het CBR extra personeel heeft aangetrokken en de klantenservice uitgebreid.