Ministerie en Kiesraad: verkiezingen veilig

13 mrt 2018, 20:42 Landelijk
ministerie en kiesraad verkiezingen veilig
ANP

De gemeenteraadsverkiezingen van volgende week woensdag zijn wel degelijk veilig, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat zich ,,totaal niet herkent'' in berichtgeving van RTL Nieuws. De zender meldde op gezag van experts dat de software waarmee stemmen bij elkaar worden opgeteld risico's met zich meebrengt. Maar zowel het ministerie als de Kiesraad wijst erop dat er diverse waarborgen zijn om manipulatie te voorkomen.

De software waar het om draait lag vorig jaar ook al onder vuur. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk besloot daarom in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen dat de stemmen niet alleen met software, maar ook handmatig opgeteld moesten worden. Zijn opvolger Kajsa Ollongren vindt herhaling van die methode echter niet wenselijk, omdat het leidt tot meer telfouten.

Uitslagen zijn bovendien achteraf voor iedereen te controleren, stelt zowel het ministerie als de Kiesraad. Ieder stembureau telt handmatig de stemmen, die gewoon op papier worden uitgebracht. Het eindresultaat dat uit de computer komt, kan daarmee worden vergeleken. Zowel de processen-verbaal met de uitslag per stembureau als de bestanden met ingevoerde stemmen zijn ,,vrij beschikbaar voor iedereen die daarom vraagt¨. Eventuele manipulatie zal volgens de Kiesraad ,,zodoende worden gedetecteerd en hersteld''.

GroenLinks is niettemin geschrokken van het onderzoek en wil nog deze week opheldering van de minister ,,zodat tijdig maatregelen genomen kunnen worden om eerlijke verkiezingen te garanderen'', reageert Tweede Kamerlid Nevin Özütok. Volgens haar moet worden voorkomen dat ,,vraagtekens ontstaan bij de verkiezingsuitslag''.

De beveiligingsexperts die op verzoek van RTL Nieuws de software onderzochten, vonden tientallen kwetsbaarheden. De Kiesraad erkent wel dat het programma aan vernieuwing toe is, maar noemt de risico's ,,klein en beheersbaar''.

De computers waar de software op draait mogen weliswaar niet op internet zijn aangesloten, maar volgens diverse deskundigen is dat niet afdoende. ,,Een slimme aanvaller kan natuurlijk ook alle gemeentecomputers een maand van tevoren hacken, als ze nog wel op internet zijn'', zei een van de deskundigen.