Het RIVM-rapport over het verband tussen luchtvervuiling en coronaslachtoffers verandert weinig, vinden de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Woordvoerders zien de resultaten vooral als reden om door te gaan op de ingeslagen weg.
Als regio's met een slechte luchtkwaliteit een gemiddelde luchtkwaliteit hadden gehad, waren volgens het RIVM mogelijk meer dan duizend coronapatiënten niet in het ziekenhuis beland, en waren honderden mensen niet overleden. "Deze resultaten komen niet als een verrassing", reageert I&W. "Het onderzoek onderstreept het belang om door te gaan met het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland."
Het volksgezondheidsministerie sluit zich bij die reactie aan. Het RIVM-onderzoek is wat een woordvoerder betreft geen reden om voorbereidingen op een mogelijke nieuwe pandemie aan te passen. "Een goede luchtkwaliteit is niet alleen van belang voor de pandemische paraatheid, maar voor de hele volksgezondheid."
Volgens het RIVM zorgde ook luchtvervuiling door veehouderijen voor hogere aantallen coronaslachtoffers. "Dat is natuurlijk een kwalijke kwestie", zegt een woordvoerder, "maar effecten van de intensieve veehouderij op de luchtkwaliteit zijn al langer bekend". Er zijn al allerlei landelijke plannen om luchtvervuiling door veehouderijen tegen te gaan, zoals subsidies voor emissiearme stallen.