Halsema doet aangifte van bekladding Indië-monument

21 jun 2020, 12:09 Landelijk
monument indie nederland in amsterdam beklad
ANP
De gemeente Amsterdam doet aangifte van de bekladding van het Monument Indië Nederland. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vindt het, na eerdere soortgelijke incidenten, tijd een grens te stellen. "Wij zullen vanaf nu altijd aangifte doen bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit", laat ze zondag weten. Ook de Federatie Indische Nederlanders (FIN) meldt aangifte te doen.
"Onze monumenten, gebouwen en beelden zijn onderdeel van de Amsterdamse geschiedenis", aldus Halsema. "Die geschiedenis verdient discussie en daar staan we voor open. Bekladding en vernieling zijn onacceptabel. Ik wil dat mensen afblijven van ons gezamenlijk bezit in de openbare ruimte."
Het Monument Indië Nederland in Amsterdam Oud-Zuid bleek zondag te zijn beklad met rode verf. Presentator Tom Egbers twitterde er zondagochtend een foto van. Bij de bekladding staat geschreven: "Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel". Een politiewoordvoerder liet weten dat de politie onderzoek doet naar de zaak.
Het gedenkteken is ooit opgericht ter herinnering aan Joannes van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Van Heutsz werd aanvankelijk gezien als militaire held omdat hij Atjeh veroverde. Koningin Wilhelmina onthulde het bakstenen monument aan het Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid in 1935.
Na de onthulling kreeg het monument veel kritiek omdat de visie op het koloniale verleden van Nederland veranderde. Mensen zagen Van Heutsz steeds meer als koloniale massamoordenaar. In 1967 en 1984 waren er twee mislukte bomaanslagen bij het monument. In 1997 nam het stadsdeel Oud-Zuid de eerste stappen de betekenis ervan te veranderen. In 2001 besloot het stadsdeel dat het niet langer een ereteken is voor Van Heutsz en wordt de nieuwe naam bekend: Monument Indië Nederland.
De afgelopen tijd zijn op verschillende plaatsen beelden en panden beklad die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en het beeld van Piet Hein in Rotterdam. Eerder deze week bleek ook het standbeeld van Mahatma Gandhi op de Churchilllaan in Amsterdam met rode verf te zijn beklad.
In het buitenland zijn standbeelden van bijvoorbeeld slavenhandelaren omvergehaald. Het zijn antiracistische uitingen die volgen op de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman.