'Musea willen perspectief'

14 dec 2020, 20:20 Landelijk
musea willen perspectief
ANP

De Museumvereniging is "teleurgesteld" over het besluit van het kabinet om de musea voor de derde keer dit jaar te sluiten. "Musea hebben nu des te meer behoefte aan perspectief op heropening en versoepeling van de coronamaatregelen", aldus directeur Mirjam Moll.

Premier Mark Rutte kondigde maandagavond aan dat musea, net als andere takken van de vermaaksector zoals theaters, bioscopen, dierentuinen en attractieparken de deuren tot 19 januari moeten sluiten, om het aantal coronabesmettingen te doen dalen. "Juist in deze periode van het jaar is dat een ingrijpend besluit van het kabinet", zegt Moll. "Musea keken reikhalzend uit naar de kerstvakantie omdat hun verwachting was dat de beperkte bezoekcapaciteit dan, net als in de herfstvakantie, nagenoeg volledig benut zou worden. Juist voor families, gezinnen en millennials hebben veel musea speciaal aanbod ontwikkeld."

Moll wil dat musea in staat worden gesteld om zich goed voor te bereiden op de heropening vanaf 20 januari. De Museumvereniging roept het kabinet op een routekaart voor de culturele en creatieve sector op te stellen, zodat de branche makkelijker kan inspelen op wijzigingen in het overheidsbeleid. "Ook inzichten uit proeftuinen, fieldlabs en andere ontwikkelingen kunnen hierop van invloed zijn. Want de omgang met de coronapandemie is vooral gebaseerd op voortschrijdend inzicht."

Na de heropening na de eerste lockdown kwamen veel minder mensen naar de musea door de beperkingen, de geringe aantallen buitenlandse toeristen en doordat belangstellenden zelf toch liever de kat uit de boom keken. De vraag rijst welke musea deze nieuwe slag, een wekenlange sluiting deels ook in de kerstvakantie, niet meer kunnen hebben.

De Museumvereniging verwachtte in september al een daling van 33 miljoen bezoekers vorig jaar naar ongeveer 9 miljoen bezoeken dit jaar. De verwachting was toen al dat de publieksgerelateerde inkomsten over dit jaar met 60 procent zouden dalen. De omzet van de musea was vorig jaar 1,1 miljard. Daarvan kwam de helft uit subsidies en de helft uit eigen inkomsten: entree, winkel, horeca, sponsoring, giften en zaalverhuur. Diverse musea zijn al ruim voor deze nieuwe lockdown begonnen met reorganiseren en het ontslaan van medewerkers.

De Museumvereniging wil dat het kabinet nog eens goed naar de werking van een aantal steunmaatregelen kijkt. Zo gebruiken gemeenten geld dat bedoeld is als noodsteun voor de culturele sector niet altijd ook daadwerkelijk voor musea en andere culturele instellingen, aldus de vereniging. Ook wil de vereniging dat binnen de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) beter rekening wordt gehouden met de seizoenspieken.