Nabestaanden en andere betrokkenen herdenken Bijlmervliegramp

04 okt 2022, 4:30 Landelijk
nabestaanden en andere betrokkenen herdenken bijlmervliegramp
ANP

Het is dinsdag dertig jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmer een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Zoals ieder jaar komen nabestaanden en andere betrokkenen samen om de ramp te herdenken.

Na een bijeenkomst met toespraken van onder anderen staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en burgemeester Femke Halsema in het CEC-gebouw, volgt een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde 'Boom die alles zag' - die de crash overleefde - worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Ook is er een minuut stilte. De herdenking, die rechtstreeks is te zien bij de NOS op NPO 2, eindigt met het leggen van kransen.

Net als in voorgaande jaren is er ook dit keer tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer. "Deze ramp heeft een enorme impact gehad op Nederland en onze organisatie", zegt Michiel van Dorst, topman van Luchtverkeersleiding Nederland. "We hopen zoiets nooit meer mee te maken."

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo heeft KRO-NCRV de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire en podcast gemaakt. Ook is een aantal boeken erover opnieuw verschenen.

Het vliegtuig stortte op 4 oktober 1992 neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. De ramp kostte aan 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al.