Natuurgenezer Klaus Ross 'staat voor raadsel'

29 mrt 2019, 12:50 Landelijk
natuurgenezer klaus ross staat voor raadsel
ANP

De Duitse natuurgenezer Klaus Ross heeft geen idee hoe of waardoor drie patiënten van hem na zijn behandeling in 2016 zijn overleden. Dat zei Ross vrijdag voor de rechtbank in Krefeld. Justitie verwijt hem de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders.

Ross behandelde in zijn kliniek in Bracht, net over de grens bij Roermond, Nederlandse kankerpatiënten met de stof 3-broompyruvaat (3-BP). Dit preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, maar de toepassing was in het algemeen niet verboden.

Twee vrouwen en een man, onder wie een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg, stierven eind juli 2016 aan een overdosis. En wel door een onnauwkeurige weegschaal, aldus justitie. Volgens zijn advocaat Ursula Bissa was er echter niks mis met de weegschaal. Hoe het kan dat de patiënten tot zeven keer overgedoseerd werden, en daardoor overleden, snapt Ross ook niet. ,,Ook ik wil dit graag weten'', bezwoer hij vrijdag.

Ross bestelde in totaal honderd gram van het middel tussen eind 2015 en juli 2016. Hij snapt niet hoe het zo ernstig kon misgaan, omdat hij de maanden daarvoor zonder problemen of noemenswaardige bijwerkingen met het middel gewerkt had.

De Amerikaanse leverancier van de waar weigert een verklaring af te leggen, zei Bissa. Het was Ross wel opgevallen dat de laatste leverantie van de stof 3-BP in een andere dan de eerder gebruikelijke verpakking zat. Mogelijk was er iets mis met de geleverde waar, denkt Ross. Dat is wellicht niet meer na te gaan, omdat hij de laatst geleverde 3-DB heeft teruggegeven aan de leverancier. Iets waar hij nu spijt van heeft, zei hij.

Ross benadrukte voor de rechtbank dat hij patiënten altijd voorhield dat 3-DB zich in een experimenteel stadium bevond. Er was geen wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. Ross geloofde in het middel omdat het weinig bijwerkingen leek te hebben.

Hij wees erop dat de mensen die een beroep op hem deden uitbehandelde kankerpatiënten uit Nederland waren. ,,Ze waren opgegeven, maar omdat ze hoop bleven houden, hielp ik hen'', zei Ross ,,Ik beloofde hen nooit genezing, wel het terugdringen van de kanker'', zei hij.