Natuurorganisaties: wolf Veluwe meteen aanpakken of verwijderen

10 nov 2022, 15:55 Landelijk
natuurorganisaties wolf veluwe meteen aanpakken of verwijderen
ANP

De wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe die te tam is geworden moet meteen worden aangepakt. De provincie Gelderland moet verjagen van het dier niet langer uitstellen. Als dat na korte tijd geen succes blijkt te hebben, moet de wolf uit het park worden verwijderd. Dat kan betekenen dat het dier wordt doodgeschoten.

Daartoe roepen Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging op. Beide organisaties zijn groot voorstander van de terugkeer van de wolf in Nederland, maar vinden dat er "een acute, zeer gevaarlijke situatie" is ontstaan nu een wolf op De Hoge Veluwe mensen benadert. Ze hebben daar "ernstige zorgen" over.

De provincie Gelderland wil de wolf verjagen door het dier te beschieten met verfkogeltjes. Handhavers van de provincie moeten daarvoor echter nog toestemming krijgen van de politie, aangezien een paintballgeweer een wapen is. De natuurorganisaties willen echter dat de handhavers onmiddellijk in actie komen, omdat er "een onwenselijke en gevaarlijke situatie" is ontstaan. Hoe het kan dat de van nature zeer schuwe wolf zo tam is geworden, is nog onduidelijk.

Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden ook dat de wolf verdoofd moet worden en een halsband met een zender met gps moet krijgen. Alleen dan is te volgen waar het dier blijft en wordt ook duidelijk of het om een of meer wolven gaat die dicht bij mensen komen. De Hoge Veluwe moet de hekken rond het park openen, zodat de wolf na verjaging eventueel uit het park kan vluchten. Er leven overigens meer wolven in het nationale park. Op de omringende Veluwe zitten ongeveer vijftien wolven.

Volgens de natuurorganisaties is het wettelijk mogelijk om een probleemwolf te doden in zo'n uitzonderlijke situatie. Gewoonlijk mag een wolf niet verstoord, verjaagd of beschoten worden omdat het dier op Europees niveau aan alle kanten beschermd is. Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging vinden dat de provincie "in het vervolg eerder op moet treden als een wolf tam lijkt te worden".

De Faunabescherming wil ook dat de beheerder van het park stopt met het neerleggen van dierlijke resten als voedsel en dat die moeten worden opgeruimd. Ook eist de organisatie dat het gedeelte van de Hoge Veluwe waar de bewuste wolf leeft wordt afgesloten voor het publiek, net zoals gebeurt tijdens de bronsttijd van het edelhert, om contact met publiek te vermijden. Het toezicht en de handhaving zou verscherpt moeten worden zodat ongewenst contact tussen de wolf en mensen in de verboden zone voorkomen wordt. De organisatie meldt naar de bestuursrechter te stappen als de provincie het verzoek om handhaving niet honoreert.