Nederland belooft Oekraïne om voor meerdere jaren te helpen met zijn luchtmacht en luchtafweer. Nederland doet mee aan een pakket veiligheidsafspraken waarmee Oekraïnes grote bondgenoten de veiligheid van Oekraïne op de lange duur willen verzekeren, zegt demissionair premier Mark Rutte.
De veiligheidstoezeggingen, die uit de koker van de Verenigde Staten en zes andere grote landen komen, moeten Oekraïne geruststellen en Rusland iedere illusie ontnemen. Doordat Oekraïne de komende jaren verzekerd is van steun, geeft het Westen de boodschap dat "het een misrekening is voor Poetin als hij denkt dat de tijd aan zijn kant staat en hij dit uiteindelijk kan uitzitten", zegt demissionair buitenlandminister Wopke Hoekstra.
De veiligheidsgaranties, zoals de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ze noemt, stemmen Kyiv toch tevreden over de NAVO-top, meent Rutte. Zelensky was eerder nog diep teleurgesteld dat de NAVO Oekraïne nog niet uitnodigt om lid te worden, maar toonde zich al wel ingenomen met de veiligheidsafspraken.
Die zijn dan ook "echt historisch", meent Rutte. Nederland gaf in de moderne geschiedenis nooit eerder zulke veiligheidsverzekeringen af, op het 'een voor allen, allen voor een' van de NAVO na.
Na de VS en de andere landen van de zogeheten G7, Nederland en Denemarken zullen ook veel andere bondgenoten van Kyiv soortgelijke veiligheidsafspraken maken, denkt Hoekstra. Ze kunnen ieder bieden wat ze in huis hebben of waar ze goed in zijn, zodat de behoeften van Oekraïne helemaal worden gedekt.
Voor Nederland zijn dat "de F16's en luchtafweer, denk aan Patriots", aldus de buitenlandminister. Binnen een paar maanden wil Nederland met Oekraïne afspreken wat Nederland precies gaat "leveren, moderniseren en trainen".
De veiligheidsafspraken kunnen op ieder moment worden opgezegd, erkent de Nederlandse delegatie op de NAVO-top in Litouwen. Maar Oekraïne kan er toch op bouwen. Daarvoor zou de grote steun in de Nederlandse politiek en de samenleving voor Oekraïne garant staan. Ook nieuwe kabinetten blijven de beloften dus "zeker" nakomen, bezweert Rutte.
De afspraken mogen overigens geen "garanties" heten, vindt Hoekstra. Die term wil hij reserveren voor de belofte om andermans grondgebied te verdedigen, zoals binnen de NAVO geldt.