Nederland krijgt veel meer vaccinatieplekken

30 jan 2021, 12:17 Landelijk
nederland krijgt veel meer vaccinatieplekken
ANP

Nu de vaccinatie van ouderen, verpleeghuismedewerkers en medisch personeel op gang komt, komen ook andere groepen aan de beurt om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Tot nu toe zijn ongeveer 200.000 mensen ingeënt, wat betekent dat er nog ongeveer 14 miljoen mensen te gaan zijn. Daarom verrijzen de komende weken tientallen nieuwe vaccinatielocaties in het hele land. Het aantal plekken waar geprikt wordt, moet worden uitgebreid van 26 naar 55. Later komen er nog meer locaties.

Rotterdam, Den Haag en Groningen krijgen een tweede prikplek. In Rotterdam wordt al gevaccineerd bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport en daar komt de monumentale Van Nellefabriek bij. Inwoners van Den Haag en omstreken kunnen binnenkort naar een voormalige vestiging van het HagaZiekenhuis. Nu is er al een prikpost bij het stadion van ADO Den Haag, aan de andere kant van de stad. Groningen krijgt behalve MartiniPlaza ook een vaccinatielocatie in schaatshal Kardinge.

Veel nieuwe priklocaties komen in sporthallen. Zo worden maandag vaccinatieposten in sporthal Schelfhorst in Almelo en sporthal De Braak in Helmond in gebruik genomen. Ook in topsporthal SaZa in Doetinchem wordt vanaf komende week gevaccineerd. In Almere, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Spijkenisse worden sporthallen eveneens omgetoverd tot vaccinatielocaties. In Hardenberg is de keus gevallen op een evenementenhal en in Sommelsdijk op een recreatiecentrum. In het Noord-Hollandse Middenmeer wordt een post opgebouwd op bedrijventerrein Agriport.

In Utrecht wordt vanaf dinsdag de Jaarbeurs gebruikt. Daar kunnen ongeveer 2800 mensen per dag worden gevaccineerd. Ook in Ede, Emmen en Sneek komen vaccinatielocaties. In sommige plaatsen hebben GGD'en al wel besloten dat er een plek komt om mensen te vaccineren, maar moet de uiteindelijke locatie nog vastgesteld worden. Dat geldt voor Best, Culemborg, Dokkum, Drachten, Emmeloord, Franeker, Heerenveen, Koudum, Oosterwolde, Tiel en Valkenswaard.

Nederland startte op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Het inenten begon met medewerkers van verpleeghuizen, ambulancepersoneel en artsen en verpleegkundigen van intensive cares en spoedeisende hulp. Inmiddels zijn ook ouderen, gehandicapten en huisartsen ingeënt. In februari moet de vaccinatie van cliënten en medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg en van zelfstandig wonende 60-plussers beginnen. Ook mensen van 18 tot 60 jaar met medische klachten zijn dan aan de beurt. In april krijgen overige zorgmedewerkers een prik, en vanaf mei moet de rest van de bevolking worden ingeënt.