Nederland loopt nog achter op toegankelijkheid voor rolstoelen

12 mrt 2023, 10:10 Landelijk
nederland loopt nog achter op toegankelijkheid voor rolstoelen
ANP
Nederland loopt achter op toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking, laat vereniging de Zonnebloem weten. In Engeland en België zijn ze verder, daar kunnen mensen in een rolstoel vaak volledig zelfstandig op pad. Wel is er een inhaalslag gaande, zo presenteerde de Efteling deze week de plannen voor de nieuwe rolstoelvriendelijke attractie Danse Macabre.
In 2017 maakten verschillende vrijetijdslocaties de afspraak om zich in te zetten voor een meer rolstoelvriendelijke plek, met behulp van geld en advies vanuit de Zonnebloem. Uit een rondgang van het ANP blijkt dat er sindsdien veel verbeteringen zijn doorgevoerd. "Het wordt steeds beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan", aldus een woordvoerster van de Zonnebloem.
Het Bonnefanten in Maastricht, Safaripark Beekse Bergen, het Rijksmuseum, Madurodam, het Nederlands Openluchtmuseum en de Efteling pasten onder meer de wc’s aan en voorzagen hun websites van relevante informatie. Waar mogelijk zijn drempels verwijderd, deuren verbreed, paden aangepast, verschoningsruimtes gerealiseerd en muren verlaagd of vervangen door netten voor beter zicht.
Ook leert het personeel van de Efteling, Beekse Bergen en het Rijksmuseum direct tot iemand in een rolstoel te spreken en dit niet via de begeleider te doen. "Zowel de technische als de sociale aspecten van toegankelijkheid zijn belangrijk om mensen met een beperking zich welkom te laten voelen", licht de woordvoerster van de Zonnebloem toe.
De nieuwe attractie van de Efteling heeft geen aparte ingang voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kunnen gezelschappen het avontuur dat al in de rij begint samen beleven. Deze lijn wil de Efteling graag in alle nieuwe attracties doortrekken, zodat er in de toekomst geen onderscheid meer is. Ook de andere ondervraagde vrijetijdslocaties focussen hierop. Wel is dit een tijdrovend proces, wat betekent dat het nog lang duurt voordat iedereen aan alles mee kan doen.
Beekse Bergen streeft naar "zelfstandig bezoek". "Nu moet er altijd een begeleider mee en dat is het hele pijnpunt." Hier zit het verschil met België en Engeland. De Zonnebloem maakt uit signalen van ervaringsdeskundigen op dat je daar met een lichamelijke beperking vaker alleen op pad kan omdat ze op locatie hulp bieden en veel plekken voorzien zijn van rolstoelliften.