Nederland is bereid oppositieleider Juan Guaidó te erkennen als president van Venezuela als er in het Zuid-Amerikaanse land niet binnen acht dagen verkiezingen worden uitgeschreven. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Met dit standpunt sluit Nederland zich aan bij onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië. Deze landen probeerden de afgelopen dagen de hele Europese Unie achter een ultimatum aan de Venezolaanse president Nicolas Maduro te krijgen, maar dat is niet gelukt. Daarom besloten ze Maduro zelf maar de wacht aan te zeggen.
De EU sprak eerder wel uit dat het parlement, en zijn voorzitter Guaidó, als enige in Venezuela wettig en democratisch zijn gekozen. Als Maduro niet spoedig zijn lot in handen van de kiezer legt, dan moet de macht daarom worden overgedragen aan Guaidó, vinden Nederland en zijn Europese bondgenoten.
Nederland volgt de gebeurtenissen in Venezuela op de voet, omdat het Zuid-Amerikaanse land op tientallen kilometers afstand van Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is Nederlands grootste buurland.
De Verenigde Staten, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen zijn al een stap verder. Zij hebben Guaidó al erkend als president.