Nederland heeft de rechten van een gevluchte dissident uit Bahrein geschonden door hem terug te sturen naar zijn land van herkomst. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. Oppositielid Ali Mohammed al-Showaikh werd na zijn uitzetting meteen gearresteerd en kreeg een levenslange gevangenisstraf.
Volgens de Europese rechter heeft Nederland de bewijzen van al-Showaikh bij zijn asielaanvraag niet goed genoeg beoordeeld. Ook kreeg hij niet de ruimte om zijn afwijzing aan te vechten. "Het besluit is genomen in een taal die hij niet begrijpt en werd gestuurd naar een advocaat die hem niet vertegenwoordigde, en pas nadat hij al was uitgezet", stelt het hof.
De advocaat van al-Showaikh eiste dat Nederland alles in het werk zou stellen om hem vrij te krijgen en eventueel terug naar Nederland te halen. Zover gingen de Europese rechters niet. Zij veroordeelden Nederland alleen tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 euro.
Al-Showaikh deed in Bahrein mee aan demonstraties voor democratische hervormingen. In 2017 vluchtte hij naar Nederland. Bahrein zag hem als terrorist. Om dezelfde reden had de broer van al-Showaikh asiel gekregen in Duitsland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geloofde hem niet en wees zijn asielaanvraag af. Hij ging in beroep, maar dat werd niet-ontvankelijk verklaard omdat hij te laat was.
De dag voor de uitzetting verstrekte hij een document van aanklagers in Bahrein, waarop stond dat hij gezocht werd. De IND weigerde het document te beoordelen, maar dat had volgens het Europees hof wel gemoeten. In afwachting daarvan had al-Showaikh in Nederland moeten blijven.
Op 20 oktober 2018 zette Nederland de dissident echter op het vliegtuig terug naar Bahrein. Na aankomst op het vliegveld daar werd hij meteen gearresteerd. Naar eigen zeggen werd hij vervolgens gemarteld totdat hij een bekentenis aflegde. In februari 2019 kreeg hij levenslang voor terrorisme.
De advocaat van al-Showaikh wil met de Nederlandse overheid praten over manieren om ervoor te zorgen dat hij alsnog vrijkomt. "Ali wordt in Bahrein immers nog steeds onder mensonterende omstandigheden vastgehouden", stelt het kantoor Prakken d'Oliveira in een verklaring.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil nog niet reageren op de uitspraak. Die wordt nu bestudeerd, laat een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) weten.