Nederland stemt in met toetreding Bulgarije tot Schengenzone

15 dec 2023, 16:35 Landelijk
nederland stemt in met toetreding bulgarije tot schengenzone
ANP
Nederland heeft ingestemd met toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Het kabinet vond lange tijd dat het Oost-Europese land niet voldeed aan de voorwaarden tot toetreding, maar is nu toch akkoord. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Er werd al geruime tijd flinke druk op Nederland uitgeoefend om Bulgarije toe te laten.
De Schengenzone bestaat nu uit 27 Europese landen waarbinnen zonder grenscontroles gereisd kan worden. Nederland heeft, tot grote ergernis van de Europese Commissie en het Europees Parlement, lang dwarsgelegen. Zowel premier Mark Rutte als Van der Burg stelden alsmaar dat Bulgarije nog niet klaar was voor toetreding.
Onder leiding van de Europese Commissie is er recent een factfindingmissie in Bulgarije uitgevoerd, die geen tekortkomingen heeft vastgesteld, schrijft Van der Burg. En aangezien "we al eerder vaststelde dat Bulgarije op duurzame wijze rechtsstaathervormingen heeft doorgevoerd, concluderen we dat Bulgarije aan de eisen voor Schengentoetreding voldoet en kan toetreden tot het Schengengebied", schrijft hij. Nederland hecht er wel aan dat Bulgarije "continu blijft werken aan stevige buitengrenzen", voegt de staatssecretaris daaraan toe.
Er is zoveel verbeterd dat het "gewoon heel lullig zou zijn" als Nederland Bulgarije zou blijven tegenhouden, zegt Rutte in de wandelgangen van de EU-topontmoeting in Brussel. Nederland heeft dat "een jaar of veertien, vijftien" gedaan, maar "je ziet nu echt die voortgang. Dan moet je ook gewoon fair zijn. Als wij zouden zeggen, je doet alles, maar toch houden we je tegen, dat is gewoon niet correct."
De Europese Commissie is positief over de rechtsstaat van Bulgarije en vindt al geruime tijd dat het land aan de voorwaarden voldoet om Schengenlid te worden. Nederland vroeg nog om een extra rapportage, die positief uitviel.
Behalve Nederland verzette ook Oostenrijk zich nog tegen de toetreding van Bulgarije. Sofia en Wenen bespreken nog hoe ook die weerstand kan worden weggenomen, zodat de toetreding haar beslag kan krijgen. De ommezwaai van Nederland kan daarbij helpen, denken EU-bronnen.