Een 57-jarige man uit Nederland leeft al sinds juni 1984 met een donorhart. Nog nooit is iemand zo lang in leven gebleven na een transplantatie van dat orgaan. Het wereldrecord is erkend door Guinness World Records, de organisatie achter het beroemde recordboek.
Bert Janssen kreeg op 17-jarige leeftijd te horen dat hij aan cardiomyopathie lijdt. Het hart is dan niet goed in staat om bloed rond te pompen. Hij kwam in aanmerking voor een harttransplantatie in Londen. In Nederland was dat toen nog niet mogelijk, de eerste operatie om een hart te vervangen gebeurde later dat jaar in Rotterdam, maar voor het Londense ziekenhuis was het al de 107e harttransplantatie.
Een week na aankomst in Londen gebeurde er een auto-ongeluk waardoor twee donoren om het leven kwamen, vertelt Janssen donderdag in Britse media. De Nederlander kreeg het hart van een van hen. Hij zegt dat hij "nog steeds dankbaar is voor dit ongelooflijke geschenk". Inmiddels is hij getrouwd en vader van twee volwassen zonen.
Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting zijn vorig jaar 74 harttransplantaties in Nederland uitgevoerd. Eind vorig jaar wachtten 149 mensen op een nieuw hart. De wachtlijst is gedaald. Dat komt voor een deel doordat mensen een nieuw hart hebben gekregen en niet meer hoeven te wachten, maar voor een deel ook doordat mensen zijn overleden tijdens het wachten of doordat hun toestand te slecht is geworden om nog in aanmerking te komen voor transplantatie.