Nederlander van 18 mag mee met commerciële vlucht richting ruimte

15 jul 2021, 16:39 Landelijk
nederlander van 18 mag mee met commerciele vlucht richting ruimte
ANP

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, mee op een commerciële vlucht richting de ruimte. Het is de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Het bedrijf heeft de naam van Daemen donderdag bekendgemaakt.

Als het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dat record is nu nog in handen van de Rus German Titov, die 25 was toen hij in 1961 naar de ruimte ging. Daemen is dan ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers. Van den Berg deed dat als Amerikaans staatsburger.

De lancering staat gepland voor volgende week dinsdag. De raket gaat na lancering naar ongeveer 100 kilometer hoogte. Daar zien de passagiers aan boord de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten gewichtloosheid keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen. Blue Origin wil zulke toeristische reizen naar de ruimte verkopen.

De raket heet New Shepard, een eerbetoon aan Alan Shepard, de eerste Amerikaan in de ruimte. Aan boord is plek voor vier mensen. Een daarvan is Jeff Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

De vierde plek werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor dat ticket, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, die ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige. Hij wil in september, na terugkeer op aarde, natuurkunde in Utrecht gaan studeren. "Oliver vertegenwoordigt een nieuwe generatie mensen die ons helpen om een weg naar de ruimte te bouwen", liet Blue Origin weten.

Bezos is met zijn ruimtevaartbedrijf verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met twee andere miljardairs, die ook toeristische vluchten naar de ruimte willen verkopen. Zij proberen elkaar af te troeven. Concurrent Richard Branson maakte vorige week zelf een vlucht naar de rand van de dampkring, aan boord van een toestel van zijn bedrijf Virgin Galactic. Dat ruimtevliegtuig ging naar 86 kilometer hoogte. Branson zegt dat de ruimte op 80 kilometer hoogte begint en dat zijn klanten dus naar de ruimte gaan. Volgens Bezos is dat te laag en begint de ruimte pas bij 100 kilometer boven de aarde, een grens die zijn vaartuig wel passeert.

De derde ruimtemiljardair is Elon Musk, de man achter PayPal en Tesla. Hij brengt al mensen en voorraden naar de ruimte met zijn bedrijf SpaceX. Over een paar jaar wil hij onder meer rondvluchten langs de maan verkopen. SpaceX wil ook klanten een paar dagen lang in een baan rond de aarde brengen, op enkele honderden kilometers hoogte, en rond 2027 brengt SpaceX mogelijk mensen naar een ruimtehotel.