Nederlanders om in de gaten te houden: initiatiefnemer Get fat with me Karima el Bakkali (22)

02 jun 2020, 12:37 Landelijk
karima
Privé
Toen Karima El Bakkali een jaar of veertien was, had ze wat ondergewicht. Ze wilde graag aankomen, maar kon weinig over dit onderwerp vinden. Toen ze aan Google vroeg ‘hoe kom ik aan?’ kwam de zoekmachine met de suggestie ‘hoe val ik af?’. Ze is zelf op onderzoek gegaan en kwam in twee maanden tijd tien kilo aan. Haar community op Facebook Get fat with me bestaat inmiddels uit 10.000 vrouwen.
Ze is inmiddels alweer zeven jaar bezig met het begeleiden van vrouwen die ondergewicht hebben en met haar platform Get fat with me . Ik ervaarde gelukkig geen gezondheidsproblemen, maar zat wel net onder een gezonde BMI, dus had wel ondergewicht. “Ik had geen gezondheidsproblemen, maar vond zelf dat ik ondergewicht had. Als ik een griepje had, viel ik snel af. Ik zat net onder het gemiddelde BMI.” Toen ze in vrij korte tijd op eigen kracht tien kilo was aangekomen, kreeg ze steeds vaker vragen van andere vrouwen. Hoe had ze dat gedaan? Ze werd zich ervan bewust dat er meer vrouwen waren zoals zij, die graag willen aankomen."
Van het een kwam het ander. Steeds meer vrouwen vroegen om hulp en van 1 op 1 WhatsApp coaching werden het groepen die Karima begeleidde. “Het begon me te veel tijd te kosten, dus toen besloot ik vier jaar geleden om een Facebookgroep aan te maken. Hierdoor kon ik iedereen in één keer alles uitleggen. Ik had al snel een paar duizend leden. Het zijn vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Het is een heel breed publiek. Als je ondergewicht hebt en je zegt dat je wilt aankomen, krijg je toch vaak de opmerking: waarom? Je bent zo mooi slank. Dun zijn is geaccepteerd en als iemand zegt: wat ben je dun, dan zien we dat vaak als compliment. Het viel me ook op dat veel vrouwen niet openlijk over hun ondergewicht durven te praten.”
In de groep worden ervaringen en tips gedeeld, maar ook irritaties over hoe deze groep zich niet gerepresenteerd voelt. “Er is veel skinny shaming . Dan ben je op een verjaardag en zegt iemand: oh, ben je nog niet weggewaaid of neem maar wat extra taart. Ik heb wat ik doe best lang stil gehouden, maar het is tijd dat ik er meer mee naar buiten treed. Ik moet erover praten, want er zit een taboe op. Ik heb er zelf keihard aan gewerkt om aan te komen, maar dat betekent niet dat iedereen het zo moet doen. Veel mensen hebben haast, maar ik benadruk telkens weer: het is een levensstijl, het is geen dieet. Je kan nog zoveel eten in een korte tijd en aankomen, maar als je het weer loslaat, kan je weer opnieuw beginnen. Je kan beter langer over het aankomen doen, waardoor je een habit creëert die vol te houden is en je je lichaam beter leert begrijpen.”

Waarom doe je wat je doet?

“Als ik om me heen kijk, ben ik de enige die over dit onderwerp praat. Ik zie het als een noodzaak om hiermee bezig te zijn. Niemand doet het, dus dan denk ik: waarom doe ik het dan niet? Ik kan wel wachten op anderen om een verandering in de maatschappij te zien, maar ik kan het ook gewoon zelf doen. De community voelt als een familie voor mij, we zijn er voor elkaar. Ik deel mijn verhaal namens ons allemaal. Het lijkt nu in onze maatschappij alsof iedereen alleen maar wil afvallen, want alles gaat daarover. Maar er zijn ook veel vrouwen die willen aankomen.”

Wat houd je momenteel bezig?

“De groei houdt me bezig van wat ik doe. Het is wel spannend. Hoe kan ik dit groter maken? Ik doe dit naast mijn studie en loop momenteel voltijds stage. Dus het is best pittig, maar ik wil iets bouwen waar ik na mijn studie mee door kan gaan. Dus het is telkens die balans vinden tussen tijd investeren in Get fat with me en mijn studie. Ik werk sowieso elk weekend, dat is normaal voor mij. In de avonden doe ik mails beantwoorden en social media. En ik moet ook momenten van rust inbouwen.”

Hoe zorg je goed voor jezelf als eigen ondernemer en student?

Over rust inbouwen ingesproken, hoe zorgt Karima voor zichzelf? “Ik voel wel goed aan als het te veel wordt. Vroeger negeerde ik die signalen en nu heb ik dat beter onder de knie. Nu doseer ik beter en neem ik meer de tijd om te rusten. Dat doe ik dan ook gewoon. Als ik wegval, blijft de community niet overeind. Ik moet gezond zijn. Verder lees ik boeken, heel relaxed vind ik dat, en even wandelen of niksen vind ik ook fijn.”

Welke wijze les heb je recent geleerd?

“Toen ik besefte dat ik moest gaan praten over wat ik doe en wat ik de wereld te vertellen heb. Ik realiseerde me: als ik dat niet doe, komt er ook geen aandacht voor dit onderwerp. Dus ik heb geleerd dat je je verhaal moet delen, want niemand heeft een verhaal als dat van jou. Je mist de trein als je niet vertelt waar je mee bezig bent. Dus probeer het gewoon.”

Wat kunnen wij van jou leren?

“Ik ben heel optimistisch, ik denk meer in mogelijkheden dan in beperkingen. Veranderingen zijn dichterbij dan we vaak denken. Als je ergen gepassioneerd over bent, praat erover en ga er zelf mee aan de slag. Ik had nooit verwacht dat de community zo groot zou worden en dat ik zoveel vrouwen zou helpen. Ik deel de kennis en ervaring die ik zelf heb opgedaan.”

Wat waardeer je aan jezelf?

“Mijn niet lullen maar poetsen mindset. Ik geloof heel erg in wat ik aanbied en ondanks de beperkende gedachtes die ik kan hebben, doe ik gewoon wat me te doen staat. Dan komt er zo’n gedachte als ‘kan ik het wel?’, maar dan ben ik er eigenlijk al mee bezig. Ik ontdek zelf wel of iets werkt of niet."

Stel, je mag een mentor uitkiezen. Wie zou dat zijn en waarom?

“Jen Sincero van het boek You you are a badass . Ik vind haar schrijfstijl heel leuk en hoe ze in het leven staat. Door haar manier van vertellen over mindset heb ik interesse gekregen in mijn eigen mindset, hoe je die kan veranderen en hoe belangrijk het is dat je zelf moet geloven in wat je kan krijgen en wat je kan doen in de wereld. De dingen die je in je leven krijgt, heb je in eigen handen. Niet voor honderd procent, maar ik geloof wel dat bepaalde keuzes ons naar een heel ander pad kunnen leiden en dat we die keuzes zelf maken.”

Welke quote zou je op een T-shirt laten zetten?

Be the change you want to see in the world

Je mag een nieuw vak geven op school. Waar zou die les overgaan?

“Over jezelf, over persoonlijke ontwikkeling. Ik heb veel zelf moeten uitvinden en heb nooit les gehad over wie ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn. Het gaat op school alleen maar over leren en iets worden, maar hoe kan je iets worden als je jezelf niet kent? Er wordt alleen maar gekeken naar vakken. Ik heb het idee dat we worden afgerekend op onze cijfers. Die bepalen hoe goed je bent, maar ik geloof in het ontdekken van jezelf. Dat heb ik gemist op school. Ik merk dat nu ook op de HBO. Het is leuk en aardig, maar het gaat allemaal over de vakken die je doet. En dan zit je straks bij een werkgever en gaat het niet om die vakken, maar kijken ze naar je persoonlijkheid en hoe goed je jezelf kent.”

Stel, vanavond is je laatste avondmaal. Wat zou je willen eten, met wie en waar zou je het over willen hebben?

“Bami kip saté, en gewoon met mijn familie. Ik zou het willen hebben over alles wat ik achterlaat en wat ze daarmee willen doen.. Ik zou alles wat nog niet afgerond is, willen afronden. En ik zou om vergeving vragen, mocht ik ooit iets niet goed hebben gedaan. Dat komt vanuit mijn geloof, de Islam. Je dient mensen te vergeven.”