Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is in Spanje om te herstellen van een week zoeken in Turkije naar overlevenden van de aardbevingen. USAR-commandant Arjen Littooij meldt dat hij de 65 teamleden welkom heeft geheten op de luchthaven van Malaga en dat woensdag de debriefing begint. "Onder de indruk van de eerste verhalen van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen twintig jaar."
Waar het team precies is, wordt niet bekendgemaakt, meldt een woordvoerder van USAR (Urban Search and Rescue Team). Momenteel hebben de leden "rust om te kunnen herstellen". Ook wordt gekeken hoe het mentaal met ze gaat. "Het is een tussenstapje", voordat het team weer terugkeert naar familie en vrienden in Nederland.
De documentaire Oranje Helmen in Turkije die dinsdagavond te zien was op NPO 1 gaf een beeld van hoe het team te werk ging en ook wat het de afgelopen week heeft doorgemaakt. Journalist Geertjan Lassche volgde de verrichtingen van het team, waarbij succesvolle reddingen te zien waren maar ook de slechtnieuwsgesprekken die de leden met wanhopige familieleden moesten voeren. Ook bracht hij in beeld hoe na 106 uur een 8-jarig jongetje nog levend onder het puin vandaan werd gehaald, terwijl op de achtergrond mogelijk schoten klonken.
Het USAR-team vloog vorige week na de zware aardbevingen naar Turkije om te zoeken naar de vele vermisten. De Nederlanders hebben twaalf mensen en een hond gered. Het team heeft de werkzaamheden overgedragen en is maandag uit het gebied vertrokken. Donderdag landen de reddingswerkers op vliegbasis Eindhoven. Volgens USAR is het gezien de beperkte capaciteit op het militaire vliegveld niet de bedoeling dat mensen daarnaartoe komen. De Turkse ambassade organiseert binnenkort een speciale dankbijeenkomst.