Nederlandse cyberwaakhond onderzoekt hack bij Twitter

16 jul 2020, 11:21 Landelijk
nederlandse cyberwaakhond onderzoekt hack bij twitter
De cyberwaakhond van de Nederlandse overheid doet onderzoek naar "de situatie rond Twitter". De accounts van veel bekende mensen blijken te zijn gekraakt. In Nederland werd het account van PVV-leider Geert Wilders overgenomen. "Over individuele incidenten, waar het gaat om bijvoorbeeld persoonlijke accounts, kunnen we zoals gebruikelijk geen mededelingen doen", laat het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.
Het is nog niet bekend wie de hackers zijn. Ze zouden via een medewerker van Twitter toegang hebben gekregen tot de interne systemen van het bedrijf. Zo konden ze de beveiliging van de accounts uitschakelen. Op de accounts van onder meer rapper Kanye West, de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos, Michael Bloomberg en Elon Musk verschenen boodschappen. Daarin kregen mensen de oproep om bitcoins over te maken naar een virtuele rekening om meer bitcoins terug te krijgen. De daders zouden al meer dan 100.000 dollar hebben binnengekregen.
Het is nog niet bekend of de hackers ook zijn binnengekomen bij de accounts van anderen, waar ze nog geen berichten hebben geplaatst.
Bij de hack was mogelijk een Nederlander betrokken. Hij zou degene zijn die het account van Wilders heeft gekaapt. Tegen de NOS en RTL zegt de persoon dat het voor de grap was gedaan.
Directeur Frank Groenewegen van Fox-IT zet daar vraagtekens bij. "Misschien is het wel een rookgordijn. Geheime diensten hebben veel over voor zulke toegang tot Twitter. Een paar opportunistische hackers lukt het, ze zitten in de privéberichten van mensen als Joe Biden en Jeff Bezos, en dan gaan ze tweetjes over bitcoins plaatsen? Het lijkt een beetje knullig. Het kan een actie van wat hackers zijn, maar het zou ook een operatie van een geheime dienst kunnen zijn", zegt Groenewegen. Hij benadrukt dat hij geen harde aanwijzingen heeft dat er meer achter de aanval zit. Hij is benieuwd naar de uitleg van Twitter over de werkwijze van de aanvallers.
Volgens Groenewegen laat de hack ook zien dat gebruikers uiteindelijk afhankelijk zijn van de beveiliging van de aanbieder en van de mensen die daar werken. "Je kunt nog zo goed je beveiliging op orde hebben, via Twitter kon dit allemaal worden uitgeschakeld. Twitter was hier zelf de zwakste schakel."