De Curaçaose nationale held Tula krijgt, 228 jaar nadat hij de slavenopstand op zijn eiland leidde, eerherstel van de Nederlandse regering. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zal namens het kabinet haar decreet van rehabilitatie uitspreken. Dat gebeurt op een symbolische datum: op deze dag in 1795 werd de verzetsleider op gruwelijke wijze geëxecuteerd door de Nederlandse machthebbers.
Hier ging aan vooraf dat Tula op 17 augustus dat jaar met een groep van vijftig andere tot slaaf gemaakten het werk neerlegde op de plantage Kenepa. Ze verzamelden een groep medestanders door van plantage naar plantage te trekken. Tula werd hiermee het symbool voor het verzet tegen het Nederlandse koloniale bewind. Op Curaçao is 17 augustus een nationale feestdag.
In een vier uur durend avondprogramma op het eiland krijgt Tula het eerherstel dat lang een diepe wens is geweest van veel Curaçaoënaars. Behalve Van Huffelen zullen ook andere hoogwaardigheidsbekleders toespraken houden, waaronder de premier van Curaçao Gilmar Pisas. De plechtigheid zal worden omlijst met muziek en theater.
Vanwege het tijdsverschil begint het programma pas rond middernacht tussen dinsdag 3 en woensdag 4 oktober Nederlandse tijd. Ongeveer drie uur later zal de staatssecretaris haar toespraak houden.