NedTrain heeft dinsdagochtend bij de rechtbank Rotterdam zijn onschuld geclaimd in het chroom-6-drama in Brabant. Tussen 2004 en 2012 werden honderden Tilburgse werklozen blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6, toen zij aan het werk werden gezet in twee bedrijfshallen van de NS.
De verantwoordelijkheid lag volgens een advocaat van de NS-dochter volledig bij de gemeente Tilburg, omdat die werkgever was van de slachtoffers. De Tilburgse werklozen werden door het gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM aan het werk gezet.
In de bedrijfshallen werden oude treinstellen geschuurd en geslepen om ze klaar te maken voor het Spoorwegmuseum. In de oude verflagen zat het kankerverwekkende anti-roestmiddel chroom-6.
Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie werden de uitkeringsgerechtigden door "onvoldoende beleid en veiligheidsmaatregelen" blootgesteld aan chroom-6. Zowel de gemeente Tilburg als NedTrain worden door het OM verantwoordelijk gehouden. NedTrain is in ogen van de aanklager op zijn minst medeplichtig.
De gemeenteraad van Tilburg ging in 2019 akkoord met een schadevergoeding van 7000 euro voor achthonderd mensen die in de hallen aan werk waren gezet. Mensen die ziek waren geworden kregen daar nog 5000 tot 40.000 euro bovenop.
Volgens NedTrain heeft het "zijn verantwoordelijkheid genomen en meegedaan aan de ruimhartige compensatie" en daarbij "herhaaldelijke excuses gemaakt". Dat stelde de advocaat dinsdag tijdens een inleidende zitting. "Maar het nemen van die maatschappelijke verantwoordelijkheid betekent niet dat NedTrain de strafrechtelijke verantwoordelijkheid neemt. Zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de ernst van de zaak’’, zei ze.
De NS-dochter claimde dat het "met de beste intenties" zijn hallen beschikbaar had gesteld en tROM vooraf voorlichtte over vereiste veiligheidsmaatregelen. "De rol van Nedtrain was slechts faciliterend. Het bedrijf was geen werkgever. De gemeente Tilburg had de zorgplicht en de verantwoordelijkheid voor naleving en controle.’’
De aanwezigheid van Chroom-6 in de treinen was volgens NedTrain toen nog onbekend. "Kennis die je niet hebt, kun je niet delen.’’
Volgens de officier van justitie gaat het echter om meer dan Chroom-6, maar ‘’onvoldoende veilig werken in stoffen met lood- en zinkverbindingen en fijnstof’’.
De strafzaak start begin van de zomer 2022.