Nog 1191 mensen wachten in Afghanistan om overgebracht te worden naar Nederland. Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Sinds de evacuatie in augustus zijn nog eens 1239 mensen uit Afghanistan overgekomen.
Onder de achterblijvers bevinden zich nog tweehonderd Nederlanders of mensen met verblijfsrecht in Nederland. Volgens deze laatste cijfers van het kabinet wachten nog 330 mensen uit Afghanistan in een ander land op hun reis naar Nederland. Het afgelopen half jaar kwamen vooral Afghanen via Pakistan, Iran en Qatar naar Nederland.
Westerse landen werden naar eigen zeggen verrast door de snelle inname van Kabul door de radicaalislamitische Taliban. Daarom werd in augustus een militaire evacuatie uitgevoerd. Er zijn toen in zo'n tien dagen 1860 mensen overgevlogen naar Nederland.
Na het aan de macht komen door de Taliban werd het veel moeilijker om mensen uit Afghanistan te halen. Dat kwam onder meer omdat het vliegveld van Kabul zelden open was en er nog maar een paar maatschappijen op de Afghaanse hoofdstad vlogen.
Een ander probleem is het krijgen van een paspoort in Afghanistan. Ook baby's en kleine kinderen dienen daarover te beschikken als zij het land willen verlaten. "Zonder paspoort is het vrijwel onmogelijk mensen naar Nederland over te brengen, omdat ook buurlanden een paspoort (en visum) eisen om doorreis toe te staan", aldus het kabinet.
Het is "moeilijk te voorspellen" hoe lang het nog zal duren om alle mensen uit Afghanistan te halen, schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De Tweede Kamer debatteert donderdag over Afghanistan.