'Nog steeds intimidatie bij abortusklinieken'

02 mrt 2020, 7:52 Landelijk
nog steeds intimidatie bij abortusklinieken
ANP

Zwangere vrouwen die zich bij een abortuskliniek melden worden nog steeds geïntimideerd door anti-abortusdemonstranten. Dat concluderen het Humanistisch Verbond en feministisch platform De Bovengrondse. De organisatie startte vorig jaar de campagne 'Vrij om over je eigen buik te beslissen’ om aandacht te vragen voor de toenemende intimidatie van bezoekers van een abortuskliniek. Ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich uitsprak vóór bufferzones om demonstranten op afstand te houden, is er volgens de organisaties nog weinig veranderd. Ze stellen dat de bufferzones er zo snel mogelijk moeten komen.

Het Humanistisch Verbond sprak met elf van de veertien klinieken over de intimidatie, waaronder het Vrelinghuis in Utrecht. Ondanks gesprekken met gemeenten en politie is de intimidatie daar niet afgenomen. "In Utrecht is het probleem niet effectief aangepakt. Nog altijd worden bezoekers opgewacht, de toegang tot de kliniek bemoeilijkt, aangesproken of nageroepen, bestookt met "woorden Gods", of ze krijgen folders of plastic embryo’s in de handen gedrukt", vertelt een manager van het Vrelinghuis.

Het is volgens het verbond tijd dat gemeenten bufferzones instellen en handhaven. "Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek kunnen bezoeken."

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen begrijpt niet "waarom in Nederland wordt gewacht" met het inrichten van bufferzones. Tellegen wijst erop dat "dat goed werkt" in andere landen. Intimidatie en agressie "moet stoppen", twittert ze. Haar GroenLinks-collega Corinne Ellemeet noemt het "in- en intriest" dat er kennelijk "abortusbuddy's" van De Bovengrondse nodig zijn om "vrouwen langs opdringerige activisten te loodsen". Ze prijst het werk van deze buddy's, die aan het woord komen in de Volkskrant.

Regeringspartij ChristenUnie heeft niet de indruk dat demonstranten zich te dicht bij klinieken ophouden. Bovendien hebben zij het recht om te demonstreren, zegt CU-leider Gert-Jan Segers. Maar "er is ook een recht op privacy". Segers kent "beide kanten als redelijke mensen. Ik zou zeggen: praat met elkaar en probeer eruit te komen."