Telers en afnemers van gewassen, alsook leveranciers van bestrijdingsmiddelen, zijn er onvoldoende in geslaagd om het gebruik van chemische middelen terug te dringen. Volgens onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is de afgelopen jaren wel vooruitgang geboekt, maar zijn de doelen op het gebied van waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid nog niet gehaald.
De overheid heeft in 2013 maatregelen aangekondigd om in 2023 te voldoen aan de internationale eisen voor milieu, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden met betrekking tot gewasbescherming. Uit een tussenevaluatie van het beleid blijkt dat onder meer de biodiversiteit in het agrarisch gebied achteruitgaat.
Volgens het PBL is de waterkwaliteit onvoldoende verbeterd. De doelstelling was om het aantal overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2013. Dat bleef in 2017 echter steken op 15 procent.
Ook de arbeidsbescherming kan beter. Een kwart van de telers blijkt zijn personeel niet in te lichten over de risico’s van het werken tussen gewassen die met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. De overheid kan daar ook meer werk van maken, want de inspectie SZW voerde bijna geen inspecties uit die gericht waren op gewasbescherming. Het PBL vraagt zich tevens af of de voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door onder meer de leveranciers wel voldoende is.
Volgens het onderzoeksbureau is het instellen van een plafond voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een mogelijke oplossing om de doelen te halen. Dat beperkt de milieuruimte voor telers, wat de sector kan aanzetten tot innovatie en het gebruik van alternatieven.