Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.
Zuid-Holland levert 40 van de 150 Kamerleden, oftewel meer dan een kwart. Dertig volksvertegenwoordigers, dus precies 20 procent, staan ingeschreven in Noord-Holland.
Noord-Brabant, qua aantal inwoners de derde provincie van het land, is juist ondervertegenwoordigd. De provincie levert 12 Kamerleden, 8 procent van het totaal, terwijl Brabanders bijna 15 procent van de Nederlandse bevolking vormen. Uit een eerdere analyse van het ANP bleek dat Noord-Brabant ook relatief weinig voorkwam op de kandidatenlijsten.
Ook Gelderland, de vierde provincie, heeft relatief weinig volksvertegenwoordigers. Tien Kamerleden wonen er, oftewel 6,7 procent, terwijl 12 procent van alle Nederlanders in de provincie woont.
De provincies Utrecht en Overijssel tellen beide dertien Kamerleden. Zowel Limburg als Groningen heeft negen Kamerleden. In Friesland wonen vier verkozen kandidaten. Drenthe, Flevoland en Zeeland sluiten de rij met drie volksvertegenwoordigers. Een kandidaat staat ingeschreven in Londen.
Bij de woonplaatsen voert Den Haag de lijst aan met achttien Kamerleden, gevolgd door Amsterdam (17). In de stad Groningen en de stad Utrecht wonen zeven verkozen Kamerkandidaten. Stephan van Baarle (DENK), Joost Eerdmans (JA21), Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Merlien Welzijn (NSC) zijn de enige verkozen Rotterdammers.
De analyse is gebaseerd op het overzicht van verkozen kandidaten van de Kiesraad. Die heeft vrijdag de officiële uitslag van de verkiezingen naar buiten gebracht. Kandidaten mogen nog afzien van hun Kamerzetel.