NSC wil wet aanpassen: referendum voordat pensioenfonds overstapt

21 jan , 5:43 Landelijk
anp210125051 1
ANP

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil de veelbesproken pensioenwet aanpassen. De partij komt met een voorstel waardoor werkenden en pensioengerechtigden zich mogen uitlaten over de vraag of hun pensioenfonds overstapt naar het nieuwe stelsel. Specifiek gaat het om de vraag of mensen akkoord gaan met het overzetten van de bestaande pensioenrechten naar het nieuwe systeem.

De Tweede Kamer stemde eind 2022 in met de pensioenwet, die de ingrijpende herziening van het pensioenstelsel mogelijk maakt. Inmiddels zijn de eerste pensioenfondsen 'ingevaren'. Daarmee wordt bedoeld dat niet alleen het nieuwe pensioen wordt opgebouwd volgens de nieuwe afspraken, maar ook de bestaande pensioenaanspraken en rechten worden omgezet naar het nieuwe systeem.

Volgens NSC, dat zich gesteund ziet door coalitiegenoot BBB, hebben mensen van wie het pensioen is met de huidige regels te weinig te zeggen over de verandering. De partijen wijzen op een juridische analyse die stelt dat de burger "buitenspel" staat bij het besluit van het pensioenfonds om over te gaan op het nieuwe stelsel. Minstens 30 procent van de gepensioneerden, deelnemers en zogenoemde slapers (voormalige deelnemers, mensen die in het verleden pensioen hebben opgebouwd bij het fonds) moeten deelnemen aan zo'n referendum om het geldig te laten zijn.

Laatste woord

NSC-Kamerlid Agnes Joseph wil daarmee de mensen van wie het pensioen is het "laatste woord" geven over wat ermee gebeurt. Maar volgens critici kan dit plan grote consequenties hebben voor een wet die al is aangenomen. Zij wijzen erop dat de wet de basis legt voor een nieuw stelsel waarover jarenlang is gedebatteerd, en waar veel partijen bij betrokken zijn, waaronder pensioenfondsen, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Joseph wil het voorstel om de wet aan te passen volgende week indienen bij het debat over de wet waardoor fondsen langer de tijd krijgen om in te varen. Het plan zal naar verwachting tot politieke commotie leiden: regeringspartner VVD is juist fervent voorstander van het nieuwe stelsel. Het pensioenstelsel is een 'vrije kwestie' waarin geen harde afspraken zijn gemaakt in het coalitieakkoord. De liberalen staan lijnrecht tegenover hun coalitiepartners PVV, NSC en BBB, stuk voor stuk critici van het nieuwe pensioenstelsel.