De overheid moet meer geld uitgeven aan langdurige zorg. De sector komt dit jaar minstens 103 miljoen euro tekort, en mogelijk 388 miljoen euro. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) uitgerekend. De toezichthouder had in februari ook gewaarschuwd.
De NZa zegt dat het ministerie van Volksgezondheid ongeveer 125 miljoen euro direct beschikbaar heeft om uit te geven aan de langdurige zorg, zodat "een deel van het verwachte tekort opgevangen kan worden". Volgens de organisatie komt het tekort onder meer doordat meer mensen geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Ook in 2021 en 2022 steeg het aantal cliënten in de ggz sterk.
De langdurige zorg krijgt ook volgend jaar misschien te weinig geld van de overheid. De NZa zegt dat zorgaanbieders ook in 2024 "financiële druk" verwachten.
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten: "Met de augustusbesluitvorming wordt duidelijk of er extra middelen ingezet gaan worden om dit tekort op te lossen. Na Prinsjesdag wordt daar meer over bekend."