Officieren van justitie: uitlatingen advocaat Jos B. tendentieus

16 okt 2020, 12:11 Landelijk
officieren van justitie uitlatingen advocaat jos b tendentieus
ANP
De stemming op de laatste zittingsdag in de strafzaak tegen Jos B. is niet bepaald goed te noemen. De officieren van justitie beschuldigen de advocaat van B. van het doen van tendentieuze uitlatingen en het selectief citeren van eerdere door het OM ingenomen standpunten. In hun reactie vrijdagochtend op het pleidooi van advocaat Gerald Roethof eerder deze week, sneren ze meerdere keren naar "de raadsman die aanschuift bij praatprogramma's".
De 57-jarige B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Er is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Roethof pleitte voor vrijspraak.
Volgens de officier van justitie heeft Roethof in zijn pleidooi mondeling tendentieuze uitlatingen gedaan, onder meer over de betrouwbaarheid van het Nederlands Forensisch Instituut, dat onderzoek heeft gedaan naar het lichaam van Nicky. In de geschreven tekst stonden deze opmerkingen niet. Ook zou er volgens de officier erg selectief geciteerd zijn uit het verhaal van het Openbaar Ministerie.
Roethof krijgt vrijdagmiddag de kans om hierop te reageren. Vervolgens mag B. als laatste iets over de zaak zeggen. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank Maastricht uitspraak doet.
De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden. B. heeft - na lang te hebben gezwegen - toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de heide, maar de jongen was volgens B. toen al overleden. De Limburger zou dat niet hebben durven melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.
Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot B. twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.