Het Openbaar Ministerie beschuldigt Youssef T., de neef en ex-advocaat van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, van het omkopen van rechters en ambtenaren. Dat zou zijn geprobeerd in Nederland en Marokko.
Ridouan zou zijn neef opdracht hebben gegeven rechters in Marokko om te laten kopen in een zaak waarin twee broers van Ridouan vast zitten. Youssef zou in Antwerpen met een contact hebben gesproken om op die manier in Marokko "middels geldelijke giften of op andere wijze invloed proberen te krijgen op de uitkomst van de rechtszaak", aldus het OM.
De broers van Ridouan zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij een vergismoord in november 2017, waarbij de zoon van een Marokkaanse rechter om het leven kwam. Het vermoedelijke doelwit was een rivaal van Taghi.
In Nederland zou zijn geprobeerd iemand van de Belastingdienst om te kopen. Ook wordt volgens het OM gebruik gemaakt van corrupte contacten om "transporten van vermoedelijk verdovende middelen te kunnen laten plaatsvinden". Dat werd woensdag duidelijk tijdens een nieuwe, voorbereidende zitting tegen T. in de rechtbank in Amsterdam. De verdachte was daar zelf niet bij aanwezig. De rechtbank wees een verzoek van zijn advocaten tot vrijlating af. Volgens de rechtbank is de verdenking sterker geworden.
Het OM verdenkt T. ervan dat hij de schakel is geweest tussen de gedetineerde Taghi en de buitenwereld. Hij zou zijn cliënt en familielid hebben geholpen bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping en zou de voortzetting van diens drugshandel hebben gefaciliteerd. Tegen Taghi is vorige week een levenslange gevangenisstraf geëist in het omvangrijke liquidatieproces Marengo voor onder meer zes moorden en vier pogingen daartoe.
Volgens het OM werkten de vermeende topcrimineel en zijn advocatenneef aan drie verschillende plannen voor een gewelddadige uitbraak dan wel een ontsnapping van Taghi. Hij werd op 8 oktober aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
Vorig jaar bezocht T. zijn neef tientallen keren in de EBI, in zijn hoedanigheid van advocaat. Justitie kreeg na verloop van tijd het ernstige vermoeden dat het tweetal heel andere dingen besprak dan juridische kwesties. Daarop werd een onderzoek in gang gezet, waarbij beide mannen tijdens de bezoeken werden afgeluisterd en gefilmd met verborgen camera's. Op een zitting eerder dit jaar heeft het OM een deel van die beelden laten zien.
T. heeft zich inmiddels van het tableau laten schrappen en is geen advocaat meer. Hij had een advocatenkantoor in Utrecht.
De volgende inleidende zitting is op 27 september. De rechtbank hoopt de zaak in december inhoudelijk te kunnen behandelen.