Een klimaatactivist die een agent zou hebben gebeten bij zijn aanhouding tijdens de laatste blokkade van de A12 in Den Haag, is woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had vier dagen cel en een taakstraf van veertig uur geëist.
De 33-jarige verdachte Arne G. uit Utrecht stond terecht omdat hij zich op zaterdag 27 mei op de Utrechtsebaan zou hebben verzet bij zijn aanhouding door de politie. Het OM verwijt hem daarnaast mishandeling van een ambtenaar in functie, door in diens vinger te bijten.
Wat de politierechter in Den Haag betreft is het bewijs voor opzettelijke mishandeling te mager, omdat ze alleen beschikt over de aangifte van één ME’er, die een forse blaar aan het bijtincident had overgehouden, zonder genoeg extra getuigen die zijn verklaring ondersteunen. Ook sprak de rechter G. vrij voor het verzet bij zijn aanhouding. "Er was sprake van een chaotische gang van zaken", oordeelde de rechter.
De verdachte heeft vier dagen in voorarrest gezeten. Hij heeft een blanco strafblad. Bij het verlaten van de rechtszaal kreeg hij een groot applaus van ongeveer dertig aanhangers van Extinction Rebellion.
Arne G. vertelde de politierechter dat hij zich het vermeende bijten niet kan herinneren. Hij zei ook dat hij zich alleen passief heeft verzet en dat hij geen geweld heeft gebruikt. De advocaat van Extinction Rebellion vindt dat de politie bij de arrestatie van G. "nodeloos en disproportioneel geweld heeft toegepast".
G. zegt door de politie aan zijn neus te zijn getrokken en zegt dat hij klappen kreeg en een knie tegen zijn achterhoofd. "Het was totale chaos om me heen. Heel even heb ik geprobeerd de vele pijnprikkels te ondergaan. Ik herinner me vele handen met handschoenen in mijn gezicht. Het deed zoveel pijn, toen viel ik op de grond." Volgens de officier van justitie zijn er echter geen aanwijzingen voor buitensporig politiegeweld.
Bij de blokkade van de A12 op zaterdag 27 mei werden in totaal 1587 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren al snel weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd. De activisten demonstreerden tegen subsidies voor de fossiele industrie.