Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen. Het OM verdenkt de NAM van "het injecteren van afvalstromen, afkomstig uit aardgaswinning, in de diepe ondergrond zonder vergunning", zo meldt het OM in een persbericht. Het afval afkomstig van de aardgaswinning op de Noordzee zou verwerkt en geïnjecteerd worden in lege gasvelden in de provincie Groningen.
Op basis van onderzoek meent het OM dat de NAM de regels voor het afvoeren van afval niet naleeft en daarmee in strijd met de verleende vergunningen handelt. "Vooralsnog heeft het OM geen aanwijzingen dat deze manier van afval lozen gevaar oplevert voor mens en milieu of dat deze manier van handelen het risico op aardbevingen vergroot."
Na bevindingen van politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is er een strafrechtelijk onderzoek gestart. Tijdens dat onderzoek is er beslag gelegd op de administratie van de NAM en zijn afvaltransporten gecontroleerd. Een van deze controles leidde tot het stilleggen van het lossen van afval van een schip in de haven van Delfzijl in januari.
In een video legt het OM uit dat het de NAM verdenkt van "een aantal milieudelicten". Zo scheidt de NAM bij het boren naar aardgas op zee water en aardgascondensaat van elkaar. Dat water wordt nu afgevoerd als 'gewoon afvalwater'. "Maar dit water bevat kwik, en is een afvalstroom van aardgasraffinage." De afvalstroom moet daarom volgens het OM juridisch worden behandeld als 'gevaarlijk afvalwater'.
Daarnaast ontvangt de NAM nog drie afvalstromen zonder vergunning, denkt het OM. "Zoals afvalwater van een productieplatform, of spuit- en spoelwater van een andere installatie." Die afvalstromen worden gemengd en in de diepe ondergrond geïnjecteerd. Ook daarvoor zou geen vergunning zijn en het OM vermoedt daarom dat strafbaar wordt gehandeld.
Het OM streeft er naar de zaak volgend jaar voor te kunnen leggen aan de rechter. "De NAM zal de gelegenheid hebben om haar visie op de beschuldigingen te geven. Dit kan leiden tot nader onderzoek."
De NAM laat in een schriftelijke reactie weten de stappen van het OM te betreuren. "Sinds oktober 2021 is de NAM op de hoogte van het onderzoek en wij hebben onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek, en zullen dat ook blijven doen." NAM zegt de plannen van het OM te gaan bestuderen. "Het is daarom op dit moment nog niet mogelijk om inhoudelijk te reageren."