De aangescherpte coronaregels, waaronder een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het volledig sluiten van nachtclubs, hadden al voor het weekend moeten ingaan. Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) tenminste in haar laatste spoedadvies. Het kabinet volgt dat advies niet op. De maatregelen gaan pas om 06.00 uur op zaterdag in. Kroegen en clubs zijn daardoor vrijdag nog open.
Ingewijden meldden dat het niet mogelijk was de maatregelen direct vrijdagavond al in te laten gaan. Het zou problemen met de handhaving opleveren.
Juist het feesten in de nachtelijke horeca blijkt een belangrijke oorzaak voor de ongekende toename van coronabesmettingen. Dankzij toegangstesten hoeven bezoekers geen 1,5 meter afstand meer aan te houden in nachtclubs, maar dat systeem bleek verre van waterdicht. Sommigen kopieerden de toegangsbewijzen van anderen en niet alle portiers controleerden goed. Als gevolg ontstonden
corona-uitbraken in steden als Groningen, Enschede en Amsterdam.
Overigens wijkt het kabinet op meer punten af van het OMT-spoedadvies. Zo adviseerden de experts om de sluitingstijd voor horeca op 22.00 uur te zetten. Het kabinet maakte daar 00.00 uur van. Ook adviseerde het OMT dat toegangstests geldig zijn tot het einde van het evenement en niet langer dan 24 uur. Dan kunnen bezoekers niet meerdere evenementen bezoeken en zo het virus verspreiden. Het kabinet ging wel mee in de 24-uursregel, maar beperkte de geldigheid niet tot een evenement.
Bovendien pleitten de adviseurs om het aantal bezoekers thuis weer te beperken tot acht, of om dringend te adviseren thuis geen feesten te organiseren. Rutte riep op de persconferentie alleen op feestjes thuis "klein en beheersbaar" te houden.
Verder ziet het OMT graag dat als festivals doorgaan deze zomer ze niet meer dan duizend bezoekers toelaten. Het kabinet heeft besloten dat twee derde van de maximale capaciteit naar binnen mag, mits bij de ingang toegangstesten worden gecontroleerd. Wel moet iedereen zitten. Meerdaagse festivals zijn tot en met 13 augustus verboden.
De besmettingen komen vrijwel alleen voor in de groep van 18 tot 25 jaar. De groei van het aantal besmettingen binnen die groep is volgens het OMT exponentieel. Buiten deze groep is er "geen evidente toename waar te nemen". Ook is er nog geen effect op de ziekenhuis- of IC-bezetting. Die zijn nog "stabiel laag".