Onder meer GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer wordt ingelicht over de resultaten van de gesprekken die PVV, VVD, NSC en BBB gaan voeren over de grondwet. En dan moet daarover een debat worden gevoerd vóórdat deze partijen verder gaan praten. Ze hielden NSC-leider Pieter Omtzigt voor dat de scheidslijn tussen de twee delen nu niet duidelijk is en ze zijn bezorgd dat de twee trajecten door elkaar gaan lopen. "Een pas op de plaats is dan nodig", zei D66-leider Rob Jetten.
Omtzigt snapt de behoefte aan informatie, maar zegde dit niet toe tijdens een debat over de verkiezingen en verkenning. Hij zal "erop toezien dat de twee trajecten gescheiden en navolgbaar zijn". Hij wees erop dat de conclusies in het verslag van de informateur komen, maar wel gelijk de inventarisatie begint op hoofdlijnen. Omtzigt zegt dat dit achter elkaar in het formatieproces zit en vindt dat er "een verstandige weg is afgesproken". Bij de inventarisatie gaat het volgens hem nog niet over onderhandelingen op inhoud.
Ook wordt eerst nog over de vorm van een toekomstig kabinet gesproken. Mogelijk komt er een minderheidskabinet met steun van de VVD, die al van meet af aan heeft gezegd niet in een kabinet te willen stappen. Wel willen de liberalen een rechts beleid mogelijk maken als gedoogpartner.
Omtzigt wees op het verslag van de verkenner, waarin ook wordt aangegeven dat het inhoudelijke overleg begint als de obstakels over de grondwet zijn weggenomen. Hij verzekerde dat voor zijn partij de grondwet het uitgangspunt is en daarmee de waarborgen voor grondrechten op alle terreinen, zoals een dak boven je hoofd en bestaanszekerheid.
Uiterlijk begin februari komt er een verslag van de extra ronde die is ingebouwd tussen de verkenning en de echte formatie. De Kamer gaat vlak voor Kerstmis met reces en begint weer op 16 januari. Als de extra gespreksronde vastloopt "dan hoort u dat in het reces", zei Omtzigt. Met een paar dagen rust zullen de partijen in het reces verder praten, verwacht de NSC-leider.
Het staat de Kamer volgens Omtzigt overigens vrij om een debat te voeren over de democratische rechtsstaat. Hij wees erop dat de Kamer al eerder heeft gezegd hier jaarlijks een debat over te gaan voeren. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) stelt zelfs voor om volgende week een "uitgebreid" Kamerdebat te houden over de fundamenten van de rechtsstaat. Ze wil eerst "helder" hebben "welke partij die respecteert en welke niet" voordat de informatiefase begint.