Onderwijs en arbeidsmarkt veranderen in razend tempo

07 dec 2016, 15:00 Landelijk
vrouwen
We leven in een samenleving die in razend tempo verandert en globaliseert. Wat vraagt dit van ons onderwijs en met name onze hogescholen op het gebied van bètatechniek? Thom de Graaf, voorzitter Vereniging Hogescholen , komt met de Roadmap HTNO 2025, een strategie voor HBO bètatechniek onderwijs, zodat we over tien jaar voldoende ingenieurs van de toekomst hebben.
Of het nu om zorg, energievoorziening, bouw, industrie, ICT of voedselproductie gaat, technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving, zo stelt de Vereniging Hogescholen. Met bijna 80.000 studenten is het hoger technisch en natuurwetenschappelijk onderwijs, oftewel bètatechniek, elk jaar goed voor zo’n twintig procent van het totaal aantal studenten binnen het hbo. Het is belangrijk dat dit zo blijft, en waar mogelijk meer wordt, zodat we in de toekomst voldoende mensen met technische knowhow hebben.

Hoe ziet de Nederlandse markt er in 2025 uit?

Een belangrijke vraag die we onszelf mogen stellen is: wat heeft de Nederlandse markt in 2025 aan professionals nodig? Hier moet het onderwijs op worden aangepast. Maar dat niet alleen. Hoe kunnen we het onderwijs dusdanig inrichten, dat we ook over tien jaar voldoende studenten hebben die kiezen voor een technische opleiding? De Graaf: “De roadmap laat zien hoe onze hogescholen ervoor gaan zorgen dat hun onderwijs is toegerust om professionals op te leiden die excelleren in een vloeibare en sterk geglobaliseerde samenleving. De ambities zijn groot.” De Roadmap
is het resultaat van een proces dat in 2011 startte met de sectorale verkenning hbo Techniek in Bedrijf. De Verkenningscommissie Van Pernis concludeerde daarin onder meer dat er teveel smalle opleidingen in het HTNO waren.
Martin van Pernis benadrukt het belang van de Roadmap en de noodzaak om bij de les te blijven: “Het is goed dat steeds meer studenten techniek studeren, maar het doel is vier op de tien en daar zijn we nog niet”.
Niet alleen het onderwijs vraagt om aanpassingen, ook de huidige arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Ook als werknemer of werkzoekende is het dus belangrijk om bij de les te blijven. Voor hoogopgeleiden die carrière willen maken en graag een volgende stap willen zetten, is dit niet altijd even makkelijk. Je moet je als werkende blijven ontwikkelen en weten wat er in de huidige samenleving speelt en nodig is. Soms kan een specialist, zoals Brunel
, uitkomst bieden, die jou kan helpen bij het vinden van een uitdagende functie. Dat ze daarbij ook nog training en coaching bieden, is in een tijd als deze geen overbodige luxe.