Onderwijsinspectie: allemaal in actie voor betere leesvaardigheid

13 dec 2022, 6:37 Landelijk
onderwijsinspectie allemaal in actie voor betere leesvaardigheid
ANP
Gemiddeld genomen is het beroerd gesteld met de leesvaardigheid van basisscholieren, meldt de onderwijsinspectie op basis van een eigen peiling. Slechts de helft van de kinderen haalt aan het eind van het basisonderwijs niveau 2F, de minimale vaardigheid om mee te kunnen komen in de maatschappij. In het speciale basisonderwijs bereikt zelfs maar 7 procent dit niveau. Het is alle hens aan dek volgens de inspectie, zowel op school als thuis en elders, om de situatie te verbeteren.
De helft van de leerlingen leest buiten school ook nog geen kwartier per dag. "De leesontwikkeling van leerlingen staat dus onder druk. Met alle gevolgen van dien, zowel voor de schoolprestaties en het succes in het vervolgonderwijs van leerlingen, als voor hun latere maatschappelijke deelname en functioneren", waarschuwt de inspectie.
Hoe meer begrijpend lezen wordt verwerkt in andere vakken, hoe beter het is voor de leesvaardigheid, zegt de inspectie. De meeste leerkrachten werken volgens de inspectie al mee, maar er zou nog wel wat meer aandacht kunnen zijn voor de vraag hoe de kinderen nu eigenlijk goed leren lezen. Ook zouden er meer 'rijke' teksten kunnen worden gebruikt, over "levensechte, herkenbare thema’s" en met "een duidelijke structuur, origineel taalgebruik en een gevarieerd woordgebruik".
Volgens de inspectie is echter meer nodig dan een brede inzet door de scholen. "Scholen, ouders, gemeenten, bibliotheken en consultatiebureaus moeten de handen ineenslaan om ervoor te zorgen dat leerlingen gemotiveerd raken en blijven om te lezen en toegang hebben tot boeken ", concludeert de inspectie.
Het onderzoek vond plaats in schoolseizoen 2020/2021 en werd gedaan door middel van een representatieve steekproef bij 110 basisscholen en 41 sbo-scholen.
Dinsdag werd ook bekend dat de Readification-campagne wordt voortgezet, een actie van onder meer de Leescoalitie waarbij literatuur via een speciale app wordt samengebracht met videogames. Hiermee werd als proef begonnen. Door Ronald Giphart en Margje Woodrow geschreven verhalen, aangevuld met beelden, video’s en geluiden, spelen zich af in een videospel. Vorig jaar werden ze ruim 75.000 keer gedownload. Behalve van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart worden nu ook verhalen van Manon Uphoff, Marion Pauw, Marcel van Driel en Rima Orie daarbij betrokken.
De Leescoalitie, een samenwerkingsverband van organisaties die het lezen willen bevorderen, won er al een Leffie mee, een reclameprijs voor de meest innovatieve campagne van het jaar.