Onderzoek naar mogelijke intrekking vergunning Chemours

20 sep 2023, 16:55 Landelijk
onderzoek naar mogelijke intrekking vergunning chemours
De provincie Zuid-Holland laat externe experts onderzoeken of de vergunning van de Chemours-fabriek in Dordrecht ingetrokken zou kunnen worden. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) zegde dat toe tijdens een debat in de Staten.
"Ik zie de motie hierover als een soort 'second opinion'. We gaan dat gewoon doen en zullen u hierover rapporteren", zei Zevenbergen, die zelf binnen de huidige wet- en regelgeving voor de provincie geen mogelijkheden ziet om de vergunning in te trekken.
De partijen in de Zuid-Hollandse Staten dienden maar liefst 26 moties in over de situatie rond Chemours, de fabriek die jarenlang grote hoeveelheden schadelijke PFAS-stoffen heeft uitgestoten in de omgeving. De 'zwaarste' moties kwamen van de Partij voor de Dieren en SP. Zij verzochten het college van Gedeputeerde Staten om experts in te schakelen om te laten onderzoeken "hoe en wanneer" de vergunning van Chemours kan worden ingetrokken en of de fabriek kan worden stilgelegd. Een meerderheid van de Staten stemde voor beide moties.
De gedeputeerden Zevenbergen en Meindert Stolk (toezicht en handhaving) herhaalden hun boodschap dat de provincie binnen de wet- en regelgeving niet de mogelijkheid heeft om de vergunning in te trekken of de fabriek te sluiten. Volgens hen zou zo'n beslissing door de rechter worden tegengehouden en kan de provincie een schadeclaim tegemoetzien. Dat ondervond Zuid-Holland eerder dit jaar al toen het de vergunning voor Chemours op bepaalde punten had aangescherpt. Het bedrijf vocht die beslissing met succes aan bij de rechter. Desondanks laten de gedeputeerden nu op verzoek van de Staten externe experts kijken of er toch juridische mogelijkheden zijn.
Enkele partijen riepen Zevenbergen op om toch het risico te nemen, ook al dreigt een financiële claim. Ze vroegen de gedeputeerde ook hoe hoog die claim dan zou zijn. Daar wilde Zevenbergen publiekelijk geen uitlatingen over doen.
"In theorie kunnen wij de vergunning nu intrekken. Maar u heeft in de praktijk gezien wat er gebeurt als wij een vergunning aanscherpen", aldus de gedeputeerde. "Dat lukte al niet, laat staan helemaal intrekken. We kunnen zowel bestuurs- als privaatrechtelijk nat gaan en door de rechter veroordeeld worden tot een schadevergoeding. We willen naar nul uitstoot toe, maar dat kunnen we nog niet afdwingen. We doen ons uiterste best om de grenzen die we nu hebben op te zoeken."