Onderzoek naar veiligheid op werkvloer bij debatcentrum

04 mrt 2023, 10:35 Landelijk
onderzoek naar veiligheid op werkvloer bij debatcentrum
ANP
Er komt een onderzoek naar de veiligheid op de werkvloer bij debatcentrum Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het directieteam heeft besloten voorlopig terug te treden voor dit onderzoek. Dit meldt de raad van toezicht van de stichting Pakhuis de Zwijger zaterdag in reactie op een artikel in Het Parool over de vermeende angstcultuur binnen het centrum.
"Het directieteam heeft besloten terug te treden tot nader order om ruimte te scheppen voor dit onderzoek en om alle medewerkers van Pakhuis de Zwijger de kans te geven in deze periode onbelast door te gaan met hun mooie werk", luidt de verklaring van de raad van toezicht op de website van het centrum.
Het Parool deed een paar maanden lang onderzoek naar de bedrijfscultuur bij Pakhuis de Zwijger. Van de 33 oud-werknemers die meewerkten aan de publicatie bevestigen 28 van hen regelmatige woede-uitbarstingen van de directeur Egbert Fransen. Achttien oud-medewerkers spreken van een angstcultuur. Volgens de krant was Hester Tiggeloven, adjunct-directeur en echtgenote van Fransen, tot ruim twee jaar geleden de interne vertrouwenspersoon, waardoor werknemers het gevoel hadden niet met hun klachten bij haar terecht te kunnen.
Stichting Pakhuis de Zwijger organiseert samen met een groot aantal partners jaarlijks circa zeshonderd activiteiten over actuele maatschappelijke thema's. Bij de programmering en de techniek zijn ongeveer 25 medewerkers betrokken, naast de tientallen horecamedewerkers. Voorzitter Maurits Groen van de raad van toezicht neemt momenteel de directiefunctie waar.
"Ik ben zeker verrast. Ik kom al jaren in het Pakhuis en ken ook veel mensen die daar rondlopen. Ik heb van de gebeurtenissen die Het Parool meldt nooit iets gemerkt", zegt Groen. De raad van toezicht wil het onderzoek laten uitvoeren door een externe partij. Groen: "Daarmee willen we alle schijn van afhankelijkheid vermijden en het voor iedereen acceptabel te laten zijn." Groen zegt dat de tweekoppige directie zelf heeft aangeboden tijdelijk terug te treden tijdens de onderzoeksperiode. "Dat geeft medewerkers de gelegenheid hun verhaal te doen bij de onderzoekers."
Pakhuis De Zwijger ontvangt jaarlijks subsidie van de gemeente Amsterdam. Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) zegt geschrokken te zijn van de verhalen in Het Parool en noemt het terugtreden van de directie "een goede stap voor nu".
"Ook dit artikel laat helaas opnieuw zien dat bij de culturele sector een belangrijke verantwoordelijkheid ligt om echt stappen te zetten voor het creëren van een veilige werkomgeving. Het geeft mij als wethouder wederom de bevestiging dat het noodzakelijk is dat we hier in het nieuwe beleid nog meer aandacht aan moeten geven", zegt de wethouder in een reactie. "Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving met een goede sfeer en ruimte voor tegengeluid."