'Oneerlijke verkiezingen door briefstemmen voor 70-plussers'

10 feb 2021, 14:25 Landelijk
oneerlijke verkiezingen door briefstemmen voor 70 plussers
ANP
Door alleen 70-plussers per brief te laten stemmen tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer, is er sprake van oneerlijke verkiezingen. Dat zei de advocaat van de Partij voor de Dieren woensdag, tijdens een door de politieke partij aangespannen kort geding tegen de Staat. Hiermee wordt volgens advocaat Phon van den Biesen "voor het eerst in onze geschiedenis de integriteit van onze verkiezingen aan het wankelen gebracht". De rechtbank in Den Haag doet op 19 februari uitspraak.
Volgens de PvdD is er sprake van discriminatie nu de overheid in verband met de coronacrisis alleen ouderen per brief laat stemmen. Er zijn volgens hem nog veel meer groepen die kwetsbaar zijn en door de huidige pandemie volgende maand niet willen of durven te gaan stemmen. Het zou om 10 procent van de mensen kunnen gaan die tijdens vorige verkiezingen wel zijn gaan stemmen, aldus een peiling van Maurice de Hond vorige maand.
Mensen boven de 70 jaar mogen per brief stemmen, omdat ze in de regel kwetsbaarder zijn voor corona dan jongere mensen. Van een ongeoorloofd onderscheid op grond van leeftijd is geen sprake, reageerde de landsadvocaat. "In de Tweede en Eerste Kamer is hier uitvoerig over gedebatteerd." Volgens haar is meermaals de vraag gekomen of de groep kwetsbaren uitgebreid moet worden, maar "daar is niet voor gekozen".
Ook is het volgens haar "praktisch niet uitvoerbaar" om het briefstemmen flink uit te breiden voor de aanstaande verkiezingen. "Het produceren en versturen van 2,4 miljoen briefstembescheiden voor iedereen van 70 jaar en ouder is al een zeer majeure operatie die net uitvoerbaar is binnen de beschikbare tijd."
Het kabinet treft voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart verschillende maatregelen zodat iedereen veilig kan stemmen. Behalve dat 70-plussers per brief hun stem mogen uitbrengen, is een deel van de stembureaus al op 15 en 16 maart geopend voor kwetsbare mensen onder de 70. Ook mag iedereen dit jaar niet voor twee maar voor drie andere kiezers een 'volmachtstem' uitbrengen.
De regering is er alles aan gelegen om de verkiezingen door te laten gaan, maar de laatste tijd klinken er meer geluiden om ze - zeker met het oog op de oprukkende Britse variant van het virus - toch uit te stellen. Diverse burgemeesters pleitten daar bijvoorbeeld voor en ook Ieder(in), de organisatie die opkomt voor mensen met een chronische ziekte of beperking, vindt dat iedereen per brief zou moeten kunnen stemmen.
Inzet van het kort geding is overigens niet om de verkiezingen uit te stellen, aldus Van den Biesen. "Dat zou bijvangst zijn."