Het Openbaar Ministerie krijgt dit jaar de Trofee voor Groot Onrecht, de 'antiprijs' van het Burgercomité tegen Onrecht van politicus Joost Eerdmans. Het OM formuleerde een eis van zes jaar en tbs tegen een man uit het Zeeuwse Aardenburg die de minderjarige dochters van zijn vriendin honderden keren misbruikte en liet misbruiken door anderen.
"Zulk groot zeden- en kindermisbruik op deze schaal is ongekend en kan niet slechts bestraft worden met zes jaar gevangenis. In de tijd dat terecht de hashtag #MeToo trending is en we vrouwen optimaal willen beschermen tegen uitbuiters en misbruikers, moeten we ook een veel steviger signaal afgeven aan de misdadigers die minderjarige meisjes dit onrecht aan doen. Een minimumstraf van vijftien jaar cel op zeer ernstige zedendelicten is urgent!", aldus het Burgercomité. De Aardenburger werd veroordeeld tot acht jaar cel en tbs, maar ook dat is veel te laag, zegt Eerdmans.
Het Burgercomité tegen Onrecht komt elk jaar met een lijst van 'grootste dwalingen'. Het wil daarmee laten zien "hoe vaak ons rechtssysteem faalt, met grote gevolgen tot gevolg. Uiteraard voor de nabestaanden en slachtoffers, maar hiermee wordt ook het rechtsgevoel van vele Nederlanders op de proef gesteld. Voor ons is de tijd rijp om over te gaan tot invoering van minimumstraffen voor moord, doodslag en dood door schuld. De pijn van nabestaanden wordt immers ernstig vergroot als de rechter door de bodem gaat in de strafoplegging."
Op de lijst van het afgelopen jaar staat naast de Zeeuwse zedenzaak de uitspraak tegen een Rotterdammer die een vrouw in haar eigen huis gijzelde en meermalen verkrachtte. Hij kreeg in hoger beroep 10 jaar en tbs, waar 18 jaar was geëist. Ook het geval van een 15-jarige jongen die in Amsterdam homo's belaagde maar daarvoor een taakstraf van 35 uur kreeg, heeft de lijst gehaald.
Verder stoort het comité zich aan de beslissing van de Raad van State dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, 2700 euro van de Staat moet krijgen omdat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) was vergeten een handtekening onder een brief te zetten. De overige zaken: ontuchtplegende atletiektrainer veroordeeld tot 18 dagen cel, Arnhemse beramer van terreuraanslag krijgt strafkorting na een foutje van de AIVD, groep van 175 gevangenen voortijdig met enkelband naar huis vanwege coronamaatregelen in de gevangenis, de voorlopige vrijlating van de Rotterdamse 'trouwstoetmepper' en verdachten komen weg met miljoenenfraude bij sushi-restaurants door een fout van justitie in Rotterdam. Ook de officier van justitie die tot en met juli met een andere voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) en besloot rapper en acteur Akwasi niet te vervolgen, staat op de lijst.