Met bijna 20 procent van alle stemmen is -schaamte gekozen tot het Onze Taal-woord van 2019. Dat maakte de directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, bekend in het radioprogramma De Taalstaat.
-schaamte is dit jaar in vele verbanden gebezigd. Volgens het genootschap is het een "steeds vaker gebruikt achtervoegsel waarmee men aangeeft dat men zich schaamt over de in het eerste deel van het woord genoemde zaak, naar analogie van vliegschaamte: babyschaamte, bezorgschaamte, vleesschaamte".
Met 17 procent eindigde het woord brexitmoe op de tweede plaats, met slechts twee stemmen verschil gevolgd door stikstofcrisis. De termen boerenprotest, boerkabuddies (mensen die boerkadraagsters willen beschermen op straat), jagger (actieve oudere), klimaatstaking, treintrots en vrouwenquotum bleven buiten de top-3. Ook het woord boomer haalde die top niet, hoewel het onlangs nog woord van het jaar werd in de verkiezing van Van Dale. Het is de aanduiding van een ouder persoon met achterhaalde standpunten.
Zo’n 10 procent van alle 22.000 leden van het Genootschap Onze Taal heeft gestemd. Directeur Roeper over het winnende woord: "Het zegt in kort bestek veel over het groeiende ongemak dat we voelen bij milieubelastende keuzes. Daardoor karakteriseert -schaamte heel goed het jaar, dat voor een groot deel in het teken stond van klimaatdiscussies. Maar ook in talig opzicht heeft -schaamte een aardige kant: het kan overal achter geplakt worden."