Ook buitenlandministers EU doorbreken impasse over sancties niet

16 mei 2022, 18:59 Landelijk
ook buitenlandministers eu doorbreken impasse over sancties niet
ANP

De EU-landen zijn het nog altijd oneens over een embargo op Russische olie. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken zijn er niet in geslaagd het verzet van een handvol landen weg te nemen, aldus minister Wopke Hoekstra.

"Ik had het graag anders gezien, maar de discussie duurt voort", zei een teleurgestelde Hoekstra na vruchteloos overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Hij hoopt "dat er in ieder geval in de loop van deze week wél witte rook komt." Voorstanders als Nederland en tegenstanders als, vooral, Hongarije zijn maandag wel weer wat nader bij elkaar gekomen, denkt de minister.

De ministers werden het wel eens over extra geld voor de aanschaf van wapens voor Oekraïne. Het EU-budget daarvoor gaat, zoals EU-buitenlandchef Josep Borrell vorige week al aankondigde, voor dit jaar met nog eens een half miljard euro omhoog en komt op 2 miljard euro.

Ook Borrell sprak zijn teleurstelling uit over het uitblijven van overeenstemming over een olieboycot, al "wist iedereen dat de tijd niet rijp was" om maandag al een oplossing te vinden. De Europese Commissie stelde de EU-landen al bijna twee weken geleden een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland voor, het embargo inbegrepen. Om de grote weerstand te overwinnen van enkele lidstaten die erg afhankelijk zijn van olie uit Rusland, is hun onder meer uitstel aangeboden.

Maar voor in ieder geval Hongarije is het nog niet genoeg. De regering in Boedapest wil langer uitstel, en wil ook geld om de overstap naar alternatieven te betalen. Hongarije leek zijn eisen maandag zelfs op te schroeven. Om zonder Russische olie te kunnen heeft het land niet honderden miljoenen, maar 15 tot 18 miljard euro nodig, stelde Hoekstra's Hongaarse ambtgenoot.

Borrell denkt nog steeds er uit te zullen komen, maar "kan niet zeggen of dat een week vergt of twee". Hij hamert erop dat het verzet van Hongarije niet voortkomt uit sympathie voor Rusland, maar economisch van aard is - en dus is op te lossen.

"Ja, de bedragen zijn vrij hoog" die Hongarije noemt, zegt Borrell, al heeft hij "ook andere bedragen gehoord". Maar sancties doen nu eenmaal pijn, ook bij degene die ze oplegt. Het is zaak de pijn voor Rusland groter te maken dan de eigen pijn en die laatste te delen, aldus de Spanjaard.