Openbaren seksueel beeldmateriaal wordt 'seksueel misdrijf'

04 jul 2023, 19:18 Landelijk
openbaren seksueel beeldmateriaal wordt seksueel misdrijf
ANP

Misbruik van seksueel beeldmateriaal, zoals het ongewenst openbaar maken van seksfilmpjes en naaktfoto's, wordt een seksueel misdrijf. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een amendement hiertoe van D66, ChristenUnie en SP. Het gaat om een wijziging op de Wet seksuele misdrijven, waarmee de Kamer dinsdag zoals verwacht ruim instemde. Kern van deze wet is dat seks strafbaar is zonder wederzijdse instemming.

Misbruik van seksueel getint beeldmateriaal geldt nu als een misdrijf tegen de openbare orde, omdat het inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Maar de Kamer vindt dat het om een seksueel misdrijf gaat, omdat het een inbreuk op iemands seksuele en geestelijke integriteit is. Het is niet zo dat de maximumstraf hierdoor omhoog gaat.

Wel verbetert dit de positie van slachtoffers, onder meer omdat zij voor meer hulp in aanmerking komen. Zo worden seksuele misdrijven behandeld door speciale zedenrechercheurs en komt rechtsbijstand van een zedenadvocaat in beeld. Ook hoopt D66-Kamerlid Hanneke van der Werf dat "het predicaat (online) zedendelict een afschrikwekkende werking heeft voor potentiële daders".

De nieuwe wet breidt de strafbaarstelling van ongewenste seks uit. Aanranding en verkrachting is al strafbaar, maar dat wordt het straks ook als een sekspartner een ernstig vermoeden had kunnen hebben dat de ander geen seks (meer) wil. Nu is dwang, bedreiging of geweld nog het uitgangspunt voor strafbaarheid.

Daarnaast regelt de wet dat online kinderlokken beter wordt aangepakt. De ChristenUnie, CDA en JA21 willen dat ook kwetsbare 16- en 17-jarigen onder de wet vallen in plaats van kinderen tot en met 15 jaar. De Kamer stemde ook in met dit amendement hiertoe.

Ook seksueel gerichte straatintimidatie wordt strafbaar, zoals het belagen van met name vrouwen. De Kamer twijfelt wel aan de uitvoerbaarheid hiervan, omdat dit alleen bestraft kan worden bij "een heterdaad". Daarom heeft de Kamer via een motie van JA21 en VVD gevraagd om een pilot met lokagenten, om te kijken of hiermee straatintimidatie beter kan worden tegengegaan.

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar vanaf nu gaan politie en justitie zich al voorbereiden op de invoering, zo gaf justitieminister Dilan Yeşilgöz al aan. De Kamer wil ook meer geld voor de politie, omdat de Kamer meer zedenzaken verwacht. Een motie van de PVV, SGP en SP haalde een meerderheid, ook al had de minister die ontraden.