Ophef rond afschieten hert Oostvaardersplassen

17 mrt 2018, 21:47 Landelijk
ophef rond afschieten hert oostvaardersplassen
ANP
De politie heeft zaterdag drie mensen bekeurd bij de Oostvaardersplassen. De bonnen werden uitgeschreven nadat de emoties hoog opliepen toen een verzwakt edelhert voor de ogen van actievoerders achter het hek werd afgeschoten.
Boswachters hadden de toeschouwers gewaarschuwd dat het hert dat 's ochtends nog stond, maar 's middags verzwakt op de grond lag en niet meer opstond zou worden afgeschoten, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. Enkele actievoerders die de grote grazers in het natuurgebied wilden bijvoeren, gingen daarom weg, anderen bleven.
Het dier was volgens Staatsbosbeheer dood na een schot, maar volgens actievoerders bewoog het nog en waren er drie schoten nodig om het hert uit zijn lijden te verlossen. De bekeuringen zijn uitgedeeld wegens baldadigheid, voor over het hek klimmen in het natuurgebied en aan iemand die zich niet kon legitimeren, aldus de politie. Zaterdag werd er tegen de auto van een boswachter geschopt, eerder werd een boswachter bedreigd. ,,Zo heftig als nu hebben we het nog nooit meegemaakt", aldus de woordvoerster.
Maächa Vrolijk van de actiegroep KALF noemt het afschieten van het hert een provocatie en zei dat dit niet volgens de regels gebeurde. ,,Het is niet toegestaan om een hert af te schieten in aanwezigheid van omstanders. Bovendien had er een dierenarts bij moeten zijn'', zei Vrolijk. ,,Dit kan echt niet. Daarom gaan we kijken of we dit juridisch kunnen aanvechten.'' Vrolijk was zelf geen getuige van het afschieten van het hert. Nadat dit was gebeurd, werd ze gelijk door andere actievoerders op de hoogte gesteld.
Boswachters van Staatsbosbeheer hebben veel uit te leggen aan mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen, het grote natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Na eerdere protesten is besloten de grote grazers voorlopig bij te voeren. De winter duurt ook lang, aldus Staatsbosbeheer. Eerst kwamen ze moeilijk aan voedsel omdat het in december erg nat was en veel land onder water stond, in februari was het serieus koud en half maart opnieuw.